Web Analytics

„Soarta noastră depinde de investitorul care va câştiga licitaţia pentru Oltchim”

de | 2.02.2017 18:21 | Economie

12 MariusParvu# Declară Marius Pîrvu, director Direcţia Petrochimică Bradu

Compania germană PCC şi Chimcomplex se află printre cei patru ofertanţi ai activelor de producţie de la Oltchim potrivit informațiilor din piață. Interesul pentru activele combinatului pare destul de scăzut, față de tentativa de privatizare cu scandal în care a fost declarat câştigător Dan Diaconescu, au mai apărut doar doi investitori în plus, însă aceştia abia au depus oferte neangajante şi se pot retrage oricând, după ce vor vedea situaţia combinatului din „baza de date”. Oltchim a primit mai multe oferte neangajante pentru cele nouă pachete de active lansate la vânzare, patru dintre acestea fiind pachetele operaţionale care includ activităţi de fabricare de produse chimice, conform unui comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti, fără a se preciza însă numele celor patru.

Direcția Petrochimică Bradu – unul din cele nouă pachete de active scoase la vânzare

Raportul companiei, care este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are obligaţii de raportare, a venit la trei zile după data încheierii perioadei de depunere a ofertelor preliminare (23 ianuarie). Societatea a transmis că ofertele primite au venit din partea unor operatori industriali, precum şi a unor investitori financiari. Cele nouă pachete de active scoase la vânzare sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi. Unele voci din piață susţin că sunt viabile numai secţiile de sodă caustică, oxoalcooli şi polioli, aceste trei active reprezentând, de fapt, 94% din vânzări.

Ministerul Economiei e optimist. Din nou

Procesul de selecţie şi ofertele care urmează a fi primite în cadrul acestuia rămân supuse aprobării creditorilor în cadrul procedurii de insolvenţă privitoare la societate. Ministerul Economiei a transmis, vineri, că în ianuarie 2017, la momentul preluării mandatului, parcursul procedural în procesul competitiv al vânzarii de active a combinatului se afla într-un punct foarte avansat. „În acest moment, avem expectanţă pentru un deznodământ pozitiv în cazul insolvenţei Oltchim, având în vedere finalizarea cu succes a primei faze a procedurii de vânzare a activelor, marcată de depunerea de oferte neangajante, atât de către investitori care şi-au manifestat deja interesul, dar şi de alţii, mai noi, interesaţi de preluarea activelor”, se arată în comunicatul ministerului, care precizează că, prin pârghiile instituţionale pe care le deţine, urmăreşte interesele statului român şi situaţia pe termen lung a comunităţii locale.

Urmează ofertele angajante, Vuza și PCC revin la rampă

Printre investitorii care şi-au manifestat deja public interesul pentru combinatul vâlcean se numără Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim). Conform procedurii de vânzare primită de investitori, după etapa depunerii ofertelor neangajante, cei care se vor califica vor trebui să fie pregătiţi să depună ofertele angajante, în ianuarie-februarie 2017. Conform scrisorii transmise de consultanţi investitorilor, vor fi avantajaţi aceia care sunt dispuşi să reangajeze lucrătorii concediaţi. Surse din piaţă spun că investitorii trebuie să declare câţi lucrători vor să reangajeze, iar ofertele lor vor fi considerate mai mari cu aproximativ 5.000 de euro/angajat. Reamintim că Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes.

Marius Pîrvu: „Ministerul Economiei trebuie să se gândească la ce va fi în viitor”

Referitor la acest nou stadiu în care se află privatizarea Oltchim, privatizare de care depinde și soarta petrochimiei piteștene, directorul Direcției Petrochimice Bradu a delarat pentru Jurnalul de Argeș: „Din păcate nu vă pot oferi prea multe amănunte despre ce se întâmplă acum în procesul de privatizare pentru că nu le știu, toate procedurile și informațiile aferente fiind gestionate de adminstratorii judiciari și Ministerul Economiei. Singurul investitor care a anunțat și public intenția de a prelua Oltchim este Chimcomplex patronat de Ștefan Vuza, în rest nu am nicio informație. Acum, despre soarta noastră (n.r. Direcția Petrochimică Bradu) ce să zic, depinde foarte mult de investitorul care va câștiga și de ce anume are acesta de gând să facă, abia atunci, când vom avea aceste date, vom putea spune dacă această privatizare va fi benefică sau nu. Vreau să spun că privatizarea se poate face și cu noi, Piteștiul, și fără noi pentru că acolo sunt niște pachete de active scoase la vânzare, printre care și noi. Totul depinde de investitorul care va câștiga licitația, repet. Poate că Ministerul Economiei ar trebui să privească și la intențiile de viitor ale investitorilor care se înscriu în cursă, la opțiunile acestora legat de activele vizate, și aceste intenții să fie luate în calcul”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii