Probleme au și alți trei colegi
Săptămâna trecută, în spațiul public a apărut informația că un elev de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „I. L. Caragiale” Pitești a încercat să se sinucidă, înghițind un pumn de medicamente. S-a întâmplat joi, 13 iunie. Din fericire, mama copilului a bănuit că s-a întâmplat ceva cu fiul său atunci când au vorbit la telefon, s-a repezit acasă de la serviciu și l-a dus la Spitalul de Pediatrie, unde s-au făcut procedurile necesare la timp.
Ce l-a determinat pe tânăr să recurgă la acest gest disperat are legătură cu situația sa școlară. Băiatului îi era teamă că profesoara de Fizică nu o să să îi încheie media și, astfel, nu va fi lăsat să susțină examenul de Capacitate. În situația lui mai sunt însă și alți trei colegi. Părinții sunt disperați pentru că nu își pot înscrie copiii la liceu în sesiunea din vară și au făcut o petiție online pentru a susține cauza lor, au mers la directorul școlii și la Inspectoratul Școlar Județean Argeș. În final, vineri, 14 iunie, copiii au dat un ultim test la Fizică, dar au primit toți note sub cinci. Băiatul care fusese la spital cu o zi în urmă a fost singurul care a trecut pentru că notele pe care le mai avea i-au permis să obțină o medie de trecere.
Am luat legătura cu mai mulți părinți, care ne-au spus că nu au reușit, deși au încercat în repetate rânduri, să poarte un dialog cu profesoara de Fizică. Mama unei eleve ne-a explicat că aceasta a mai întârziat la ore după ce și-au schimbat domiciliul și, de frică să nu mai fie apostrofată de profesoară, nu mai intra când întârzia, iar de curând a fost și spitalizată, operată de urgență, acesta fiind alt motiv pentru care a lipsit de la ore în ultimele săptămâni. Mama mai crede și că ultimul test, dat vineri tot de către profesoara de Fizică, a fost prea greu pentru nivelul de clasa a VIII-a.
Directorul școlii spune că elevii aveau absențe multe și că „situația s-a rezolvat din punct de vedere legal”
Am luat legătura și cu directorul Laurențiu Mustață (foto) de la Școala „I. L. Caragiale”, pe care l-am întrebat ce măsuri s-au luat.
„Au fost patru elevi care au rămas cu situația neîncheiată. Din punctul meu de vedere, pentru situația asta este vina elevilor, că în mod normal ei ar fi trebuit să se prezinte la școală. Au avut un număr foarte mare de absențe și, mai mult decât atât, în ultimele săptămâni nu au frecventat cursurile, nu au mai venit la școală la ora de Fizică. La ultima oră de Fizică, marți, ei nu s-au prezentat și, ca urmare, doamna i-a lăsat cu media neîncheiată. Unul singur era la limită, adică putea să promoveze și în final a promovat, îi mai trebuia o singură notă, indiferent ce notă obținea, el promova, pentru că avea note care îi permiteau. Numai că, nefrecventând, nu avea cum să primească notă din oficiu. Niciun cadru didactic nu poate să dea o notă din oficiu. Situația a escaladat în momentul în care elevul a recurs la acel gest necugetat, a încercat să se sinucidă. Atunci, bineînțeles, Inspectoratul s-a autosesizat, doamna profesoară a fost rugată să reevalueze elevii. Doamna a acceptat. Vineri, la ora 13, a reexaminat toți elevii, chiar dacă doi dintre cei trei aveau situația foarte gravă. Un elev avea doar două note, unul era deja corigent, avea note de 6, 2 și cinci de 4, adică era greu să obțină o notă de trecere.
Doamna i-a reexaminat, a fost și un observator din partea Inspectoratului. Nu a promovat decât elevul X (numele lui a fost anonimizat din motive lesne de înțeles, n.red.). Situația era mai simplă. Indiferent ce notă obținea, oricum era promovat pentru că avea notă de trecere. Ceilalți trei: doi au rămas corigenți, iar o elevă a rămas cu situația neîncheiată pentru că avea un număr foarte mare de absențe și chiar și după această examinare nu avea decât trei note. Inspectoratul a cerut o derogare de la Minister pentru a se încheia media și fără cinci note așa cum prevede regulamentul, numai că această derogare nu a venit de la inspectorat, așa că noi am fost nevoiți să aplicăm regulamentul”.
Ne-am interesat și dacă elevii mai au șanse în această săptămână să li se încheie media, iar răspunsul directorului a fost negativ. Directorul a mai spus că nu este un caz singular, că mai sunt școli cu elevi de clasa a VIII-a care nu intră în examen și că, din perspectiva sa, „situația s-a rezolvat din punct de vedere legal”.
0 Comentarii