Web Analytics

„Situaţia Piteştiului este, indiscutabil, printre cele mai grave din România. Este oraşul cu aspect de comună”

de | 8.08.2019 13:42 | Dezvăluiri

# Dr. Tiberiu Irimia dă de pământ cu autorităţile locale privind dezastrul urbanistic din Piteşti # Doctorul Irimia a trimis o scrisoare deschisă ”Jurnalului de Argeș”, în care critică argumentat haosul urbanistic din municipiu

Unul dintre cei mai constanți critici privind gravele probleme de urbanism din Pitești, doctorul Tiberiu Irimia, a trimis o scrisoare deschisă ”Jurnalului de Argeș”, scrisoare în care vorbește din nou argumentat despre haosul urbanistic din municipiu, haos girat cu bună-știință și de către autoritățile locale. Scrisoarea doctorului Tiberiu Irimia a fost motivată și de luarea de poziție a consilierului local Narcis Sofianu, cel care săptămâna trecută a punctat cu date câteva dintre marile probleme de urbanism ale Piteștiului. Trebuie spus, de altfel, că mullți oameni, inclusiv personalități din municipiu, ne-au scris, ne susțin și ne roagă să continuăm campania ”Jurnalului de Argeș” împotriva haosului urbanistic din Pitești. Vă prezentăm în cele ce urmează scrisoarea deschisă a doctorului Tiberiu Irimia, scrisoare intitulată ”Administrarea și asumarea responsabilității”.

„Primăria Pitești nu a refăcut Planul Urbanistic General de 20 de ani, ca să poată să construiască fără nicio regulă”

„Într-o societate urbană civilizată rostul structurilor administrative este de a asigura respectarea legii. Astfel se va cultiva respectul între locuitorii cetății.
Din păcate, acest deziderat elementar este exclus cu bună-știință din activitatea edililor.
Planează impresia, pe bună dreptate, că această atitudine se datorează unor interese ascunse. Chiar așteptăm să vedem care este primul partid politic ce se va implica real în problema urbanismului Piteștiului. Deși recunosc că așteptarea o aveam de la PNL sau USR, totuși curajul l-a avut doar PNL-ul.
Am fost plăcut impresionat de atitudinea domnului avocat Narcis Sofianu, liderul consilierilor municipali ai PNL, care a atacat frontal abuzurile din zona Serviciului de Urbanism al Primăriei Pitești.
La prima vedere, urbanismul nu e ceva de speriat, pentru că ne-am învățat să trăim așa zilnic. În fond (când începi să-l înțelegi și să-l compari cu lumea civilizată), urbanismul este una dintre cele mai mari probleme ale României. Practic, urbanismul trebuie considerat o problemă de importanță națională. Construitul haotic, fără nicio regulă a transformat țara într-un bazar pestriț.
Blocuri de 6-8-10 etaje între case cu un etaj. Case și blocuri în toate culorile, în toate stilurile arhitecturale… Cineva trebuie să pună în ordine haosul creat.
Foarte grav este că nu se poate face revenirea la situația inițială. Va fi foarte greu de «reparat» orașul. Aproape nimic din ce s-a construit nu poate să fie considerat istorie peste 50 de ani.
Un nou plan urbanistic general trebuie făcut de urgență. Primăria nu l-a refăcut de 20 de ani, ca să poată să construiască fără nicio regulă. În baza unui plan zonal și unui plan de detaliu, la cererea primarului și a arhitectului-șef, cu avizul consiliului local, poți să construiești orice clădire oriunde în oraș, fără să ții cont de aproape nicio reglementare urbanistică. Practic, în Pitești s-au creat legile urbanismului după bunul-plac al unor «privilegiați». Asta s-a dorit și din acest motiv nu s-a refăcut PUG-ul Piteștiului!!! Pe vremea comunismului, de exemplu, urbanismul era impecabil… locuințe, spații verzi, parcări, magazine, locuri de joacă pentru copii, parcuri… sistematizare perfectă”, scrie doctorul Tiberiu Irimia.

„S-au dărâmat cu bună-știință la Pitești clădiri de patrimoniu”

Iată ce mai spune reputatul doctor în scrisoarea deschisă ce reprezintă, totodată, un semnal de alarmă foarte argumentat privind dezastrul urbanistic de la Pitești.
„Situația Piteștiului este, indiscutabil, printre cele mai grave din România. Piteștiul este orașul cu aspect de comună.
S-au dărâmat cu bună-știință clădiri de patrimoniu, monumente. S-a demolat o mare parte din tot ce putea să dea valoare arhitecturală orașului, Piteștiul fiind un oraș care oricum stătea prost la acest capitol. Practic, s-au șters și unele din puținele urme de cultură ale orașului.
Și vor spune voci: «Ce cultură a avut, domne’, acest oraș?» …Da! În general, aceasta e atitudinea conducătorilor orașului… Au șters istoria orașului; ei nu înțeleg că fără istorie nu existăm. Niciun oraș nu poate avea valoare dacă nu are istorie, iar dacă istoria nu e chiar importantă cum ne-o dorim, măcar puteam s-o păstrăm, să-i dăm valoare și chiar să o creăm noi. Noi puteam să-i creăm povestea frumoasă de care avea nevoie orașul.
Se puteau renova impecabil toate casele vechi cu valoare arhitecturală, monumentele, fără să ne uităm eroii care au modernizat România. Absolut nicio urmă de istorie nu trebuia demolată aici.
Dar ce să mai vizitezi în Pitești? Asta nu a înțeles Primăria… Că, în principiu, la Pitești poți să vizitezi… doar Mănăstirea de la Curtea de Argeș sau Vila Florica de la Ștefănești.
Piteștiul s-a transformat într un bloc enorm de beton, fără spații verzi, fără locuri de joacă pentru copii, cu parcele din Pădurea Trivale defrișate, fără treceri de pietoni, fără parcări și cu un trafic auto deja blocat la orele de vârf. Dacă ați văzut serialul Cernobîl, cam așa arată orașul nostru. Oraș ancorat în dezinteres și impostură.
Faceți vă rog un exercițiu: căutați pe internet poze cu Piteștiul vechi și o să vedeți că Piteștiul vechi era mult mai frumos decât Piteștiul din 2019. Așa ceva este incredibil! Asta a reușit să facă Primăria și acoliții ei.
În situația creată, era de așteptat să apară procese în justiție.
Un recent exemplu este procesul cu firma Orentex, în care Primăria trebuie să despăgubească societatea respectivă cu aproximativ 2,3 milioane euro.
Sper să fie identificați de urgență adevărații vinovați pentru această dovadă de mare incompetență.
Aceștia nu sunt în niciun caz contribuabilii orașului, din banii cărora s-a plătit această despăgubire, păgubindu-se astfel orașul. Altfel, această hotărâre judecătorească nu va avea efectul educativ dorit și vinovații vor continua fără frică seria abuzurilor fără să-și asume vreo responsabilitate.
Eu îi sfătuiesc pe toți cei nedreptățiți să nu se mai lase intimidați și să se adreseze direct în justiție, pentru a pune capăt în acest fel haosului urbanistic din Pitești.
Din proprie experiență pot să vă spun că, deși lucrurile ar putea să fie remediate de către Primărie, acest lucru nu se întâmplă în actuala ei structură și veți fi complet ignorați. O să simțiți că nu existați.
Eu, deși în prima faza m-am simțit o victimă a Primăriei, am ales să fiu un adversar al nedreptăților.
Faptul că m-am născut în Pitești, că am ales să rămân și să profesez aici și că vreau să-mi cresc copiii într-un Pitești civilizat la nivelul exigențelor secolului al XXI-lea mă obligă la această luptă. Îmi doresc, ca și marea majoritate a concetățenilor noștri, să scăpăm de povara acestor profitori de ocazie”.
Dr. Tiberiu Irimia

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Poate vă interesează!!

    Avocatul Marian Diaconescu, reprezentantul lui Ionescu – titidan până în momentul în care Ionescu a realizat că i-a dat nişte sute de milioane (vreo patru sute) degeaba şi l-a trimis la plimbare, s-a reorientat şi mai nou reprezintă primăria Piteşti în scandalul Orentex. Prin primărie se vorbeşte că maestrul a încasat deja, la prima strigare, aproape 200 de milioane de lei vechi doar că a aruncat un ochi peste dosar. Asta în condiţiile în care primăria are un consistent aparat juridic, nu-i aşa?