Doua firme, din Vedea și Bradu, au donat fiecare câte 1,6 milioane lei direct la bugetul PSD central
De la an la an cresc veniturile care asigură finanțarea partidelor politice, iar din acest punct de vedere nu contează doar pomana primită de acestea de la bugetul de stat, o pomană de zeci de milioane de lei la care se adaugă și restituirea sumelor cheltuite justificat în procesele electorale. Contează și cotizațiile și donațiile primite, acestea fiind cu atât mai importante cu cât și formațiunea politică este una de top. Din aceste puncte de vedere, PSD este ”bosul boșilor” în Argeș. Doar că rezultatele în alegeri nu sunt proporționale cu nivelul veniturilor!
Potrivit raportului privind finanțarea activității pe anul 2024, PSD Argeș a încasat din cotizații peste 1,5 milioane de lei. O sumă imensă comparativ cu cea declarată de alte filiale ale formațiunilor politice și chiar în relaționare cu alte structuri județene ale partidului. Adică nu există niciun județ în care PSD să fi obținut într-o lună 373.082 de lei din cotizații, așa cum a fost cazul organizației argeșene în aprilie 2024. La fel de adevărat este și faptul că anul trecut a fost unul electoral, dar, conform raportărilor, nici în alți ani PSD Argeș nu a coborât pe locul doi din acest punct de vedere. Și s-au adunat bani mulți chiar în condițiile în care PSD Argeș nu a avut membri care să fi plătit cotizații a căror valoare să fi depășit zece salarii minime brute pe țară, așa cum a fost cazul în alte filiale.
Organizația argeșeană a PSD nu a primit anul trecut donații de la persoane fizice sau de la persoane juridice. Dar s-au găsit două firme din județ care au împrumutat partidul. Două dintre cele 28 de societăți comerciale care au dat bani PSD-ului, direct către sediul central. În cauză sunt Les Fleurs de Marie Concept srl Bradu, cu un singur angajat, pierdere pe 2023 și obiect de activitate în domeniul activităților recreative și distractive, și Maradrimex srl Vedea, societate cu profit și zeci de angajați, activând în panificație. Câte 1,6 milioane de lei a fost valoarea fiecărui credit, cu termen de rambursare deja expirat, adică cele două firme ar fi trebuit să-și recupereze banii la timp să cumpere mititei și bere de 1 Mai 2025.

PNL, beneficiar de donații grase
Și PNL Argeș a crescut în ultimii ani în privința banilor adunați din cotizații. În 2024 s-au apropiat de 500 de mii de lei, în timp ce acum doi ani aduna doar jumătate din sumă. La nivel național, de asemenea stau bine liberalii, dovadă că organizațiile argeșene ale partidelor mari nu se joacă atunci când strâng cotizațiile. Și chiar s-a înregistrat un record național în valoare de 191,3 mii lei, în septembrie 2025. Iar organizația județeană a avut și un membru care a cotizat la greu, adică a plătit anul trecut o cotizație a cărei valoare este peste reperul precizat anterior, cel cu zece salarii. Actualul senator Mihai Coteț a dat la partid 89.132 de lei, în șapte tranșe.
PNL a beneficiat și de donații. Multe! Pe persoane fizice, au fost 23 la număr. Iar campion din acest punct de vedere a fost Radu Perianu, fostul prefect de Argeș sprijinind partidul cu 858.000 de lei. Printre donatori s-a aflat și lidera organizației, Alina Gorghiu, cu 200.000 de lei, dar și membri care au candidat la alegerile locale. Și a donat și o firmă, Eldiro Medical srl București, 33.000 de lei pentru PNL Argeș. O societate cu un angajat și ceva profit în 2023, obiectul de activitate fiind comerțul articolelor medicale. Plus că s-au primit 125.000 de lei sub formă de donații confidențiale.
Zero pentru AUR și SOS
USR Argeș nu este în topul organizațiilor pe țară la valoarea cotizațiilor. A strâns anul trecut sub 100.000 de lei. În plus, s-a și împrumutat cu 205.000 lei, atât înainte de alegerile locale, cât și anterior scrutinului pentru Parlament.
Zero lei din cotizații a declarat SOS Argeș! La fel ca AUR. Iar la SOS zero a fost peste tot, și la donații, și la împrumuturi.
Argeșul este unul dintre singurele trei județe în care organizația de partid PRO România a încasat cotizații anul trecut. Și e campion din acest punct de vedere, cu aproape 40.000 de lei, Ilfovul și Mureșul nedepășind jumătate din această valoare.
Cătălin I. Butoiu
0 Comentarii