Web Analytics

Simpozion național In memoriam Dinu Pillat

de | 15.10.2019 18:04 | Actualitate

Consiliul Județean Argeș și Centrul de Cultură „Brătianu” organizează joi, 17 octombrie 2019, orele 1000, la Conacul Brătienilor, Ştefăneşti, ediția a VI-a a Simpozionului național In memoriam: Dinu Pillat.

Tema simpozionului, Farmecul bibliotecii și puterea cărților, va fi dezbătută pe larg de specialiști din universități, institute de cercetare din România, critici literari, traducători, precum și elevi și studenți din instituții de învățământ argeșene.

În cadrul manifestării vor vorbi Monica Pillat, scriitoare și fiica lui Dinu Pillat, conf. dr. George Ardeleanu, Barbu Cioculescu, scriitor și critic literar, prof. dr. Mihai Zamfir, iar evenimentul se va încheia prin lansarea următoarelor volume: Monica Pillat – volum de nuvele Croitorul de cărți și Liliana Ursu – volum de poezii Fericita lumină.

Dinu Pillat a fost fiul poetului interbelic Ion Pillat și al pictoriței Maria Pillat. În anii 1940, a fost unul dintre asistenții profesorului George Călinescu la catedra de istoria literaturii române, alături de Adrian Marino, Ovidiu Papadima, Valeriu Ciobanu și Alexandru Piru.
A fost arestat de regimul comunist în 1959, alături de Constantin Noica și un grup important de intelectuali, printre care Alexandru Paleologu, Arșavir Acterian, Nicolae Steinhardt. Ei au fost implicați în cunoscutul proces „Noica-Pillat”. Dinu Pillat a trecut prin penitenciarele Jilava și Gherla

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii