Web Analytics

Simona Bucura Oprescu: „Punctul de pensie va fi majorat”

de | 11.07.2019 13:13 | Politica si Administratie

Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, Legea Pensiilor iniţiată de PSD, creşterea nivelului de trai al pensionarilor fiind un obiectiv asumat al actualei guvernări, la fel cum este şi creşterea puterii de cumpărare pentru salariaţi. Deputatul social-democrat Simona Bucura Oprescu a explicat, care sunt principalele modificări aduse acestei legi importante.

„Legea are în vedere o majorare a punctului de pensie care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2019, iar alte majorări vor avea loc treptat până în 2021. Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflaţia, iar din anul 2022 valoarea şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Printre noutăţile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.
Pe de altă parte, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limita de vârstă, aşa încât persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare. Pensia de urmaş se va cuveni copiilor şi soţului supravieţuitor dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Pensia mi­nimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare.
Se introduce şi o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care reprezintă 25% din pensia soţului decedat. Legea reglementează şi condiţii de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus pentru fiecare copil. În ceea ce priveşte pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale şi a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activităţi”, precizează Simona Bucura-Oprescu.
M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole