Simona Bucura Oprescu: “Autoritățile locale vor beneficia de mai mulți bani din redevențe”

de | 13.01.2022 14:27 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează metodologia prin care primăriile și Consiliile Județene pe raza cărora se află terenuri agricole și/sau exploatații miniere de suprafață date în concesiune de către administrația centrală vor beneficia de noile prevederi ale Codului Administrativ și ale Legii Minelor, potrivit cărora trebuie să le revină cumulat 80% din redevențele plătite la bugetul central de stat de către companiile care dețin aceste concesiuni.

Actul normativ prevede că distribuirea banilor de la centru către bugetele locale va începe în septembrie, suma transferată în 2022 fiind estimată la peste 1,2 miliarde lei.

Citește și:Senator Cristina Stocheci: „Intrarea PSD la guvernare a adus schimbări în bine pentru români”

Autoritățile locale vor primi bani și din urmă, de la data intrării în vigoare a modificărilor la Codul Administrativ și Legea Minelor care le-au conferit dreptul la o parte din redevențe – pentru perioada 2019-2021 (pentru redevențele agricole), respectiv 2020-2021 (pentru cele miniere).

Potrivit legislației primare în vigoare, câte 40% din redevențele rezultate din concesionarea de către stat a exploatațiilor agricole trebuie să meargă la bugetele județelor, respectiv ale localităților pe teritoriile cărora sunt localizate exploatațiile, iar 20% la bugetul central de stat. În cazul exploatărilor miniere de suprafață, împărțirea redevențelor trebuie făcută astfel: 35% la bugetele județene, 45% la bugetele locale și 20% la bugetul de stat, a transmis deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu.

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus
Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus

În ziua de 26 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Curtea de Argeș, care transporta, cu un motocultor, pe strada Valea Sasului de pe raza municipiului Curtea de Argeș, 0,6 mc de...

Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei
Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, efectuează lucrări de reamenajare la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Victoriei pentru a mări suprafața spațiului verde. Citește și:Simona Bucura-Oprescu: „De pe Dealul Sasului pot fi...

345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș
345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 5,83 (ieri 5,49) -persoane internate la ATI: 23 (ieri 23) -persoane internate...