Web Analytics

Silviu Badea, GIC: „Ne găsim în situaţia de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50 de ani. Din urmă nu vine nimic”

de | 16.03.2016 21:41 | Politica si Administratie

# Mediul de afaceri argeşean reclamă problemele grave cu care se confruntă

Oamenii de afaceri din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea spun că Guvernul trebuie să aibă o strategie clară în ceea ce priveşte şcolile profesionale pentru că fără acestea rămân fără forţă de muncă, cer consolidarea brandului de ţară ca să poată ieşi la export şi vor susţinerea capitalului românesc. Acestea au fost principalele concluzii ale con­ferinţei „Capitalul privat românesc – o şansă pentru dezvoltarea economică a României”, organizată de Ziarul Financiar împreună cu Banca Transilvania la Piteşti, la care au participat peste 200 de oameni de afaceri şi şefi de companii din regiune. Aceasta a fost prima oprire a proiectului ZF Antreprenorii Româ­niei.

George Caval, CCI: „Invităm investitorii străini în Argeș”

„Primim aici investitori străini, îi punem în legătură cu oamenii de afaceri locali. Vor fi investitori britanici la târgul Agro Piteşti. Am invi­tat patru ambasadori în România pentru a discuta despre aceste misiuni economice pe care o să le facem. Problema este de costuri”, a spus George Caval, preşedintele CCI Argeş.
Mulţi antreprenori şi executivi din ţară au spus de-a lungul timpului că în polii principali de producţie şi servicii ai ţării, aşa cum sunt Timiş, Argeş, Sibiu sau Bucureşti, nu găsesc forţă de muncă, de la muncitori necalificaţi la sudori sau curieri. „Una din marile probleme pe care le avem în prezent este legată de forţa de muncă din cauza faptului că nu mai există şcolile profesionale. Ne găsim în situaţia de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50 de ani şi din urmă nu vine nimic. A trebuit să improvizăm noi şcoli profesionale şi să ne formăm matriţeri, mecanici, tehnici”, spune Silviu Badea, director în cadrul Grupului Industrial Componente Piteşti, cu afaceri de 90 mil. euro, 2.500 de angajaţi şi fabrici în Piteşti, Câmpulung, Costeşti şi Curtea de Argeş. Sorana Baciu, secretar de stat, ministru Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri spus că guvernul încearcă să găsească soluţii pentru rezvoltarea acestei probleme. „Învăţământul profesional este o preocupare pentru noi. Meseriile cu vechime nu au mai fost apreciate în România în ultimii ani, însă există un grup de lucru la Ministerul Învăţământului în acest sens”.

Dumitru Grecu, Valea cu Peşti – Vidraru: „Transfăgărășanul să fie deschis tot anul!”

„Noi suntem o firmă mică, activăm de circa 10 ani pe piaţă. Cifra de afaceri a crescut de nouă ori în patru ani, profitul ne-a crescut de cinci ori şi jumătate în această perioadă, iar numărul de angajaţi s-a majorat de patru ori. Productivitatea muncii s-a dublat. Hotelului Valea cu Peşti i s-a trecut pragul de peste 100.000 de turişti în patru ani, în condiţiile în care Transfăgărăşanul nu este deschis 7-8 luni pe an. Cred că CNADNR ar trebui să fie desfiinţat, nu este posibil să nu se facă ceva pentru ca acest drum să fie deschis tot timpul anului. S-ar dezvolta turismul în zonă şi atunci judeţul  Argeş n-ar mai fi dependent de Automobile Dacia. Noi ne chinuim foarte mult. Cred că se pot face lucruri frumoase, noi avem în curs o investiţie de 3 milioane euro. Suntem o firmă mică cu un activ total de 5 milioane de euro şi 50 de angajaţi. Sunt multe firme mici care îşi aduc un aport deosebit la dezvoltarea României.”

Virgil Dumitru, Comesad, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Argeş: „Nu suntem sprijiniți în fața concurenței externe”

„Capitalul străin pe foarte multe domenii a fost foarte bine venit când nu aveam experienţa necesară, dar consider că capitalul nostru românesc stă la baza economiei şi nu numai în România, ci în orice ţară, iar în acest moment foarte mulţi oameni de afaceri români sunt în cerc închis, într-o carapace. După 25 de ani foarte multe firme s-au capitalizat, s-au perfecţionat, şi-au adus tehnologii şi facem faţă cu brio cu cea din afară. Avem oameni buni care s-au perfecţionat, dar în interiorul ţării nu suntem sprijiniţi faţă de firmele din afară şi am devenit subcontractori la unele proiecte.”
F. Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii