Cu o săptămână în urmă aflasem „pe surse” că un fost deputat PSD de Argeș și-a amenințat soția cu o armă, iar aceasta a cerut sprijinul Poliției, apelând la numărul de urgență 112. Știam numele fostului demnitar, știam că soția sa, victimă în acest caz, cum s-ar spune, este o judecătoare ieșită la pensie, dar aveam nevoie de confirmarea respectivei informații cel puțin dintr-o altă sursă credibilă. Așa scrie în teoria presei, face parte din abc-ul meseriei noastre de gazetar.
Prin urmare, animați de cele mai bune intenții, adică de a informa și de a spune adevărul, am cerut, verbal, lămuriri la Poliție. Deși foarte reținut, ca să nu zic panicat, șeful Poliției din orașul de domiciliu al familiei în cauză ne-a confirmat practic incidentul, spunându-ne că „n-a avut loc ieri, ci mai demult”. Apoi ne-a recitat „poezia” obișnuită, cum că nu el este abilitat să dea aceste informații, ci Biroul de presă al IPJ Argeș. Aici, însă, ghinion! Și nu e prima dată. „Nu știm, n-am auzit” – ne-au „trântit” o gogonată cei care „se ocupă cu presa”, deși fapta, cum spuneam, avusese loc mai demult (înainte de Crăciun, din câte aflasem), și chiar polițiștii fuseseră cei care au intervenit, luându-i arma soțului violent.
Miercuri, 4 ianuarie, am publicat această știre. Nu înainte, însă, de a avea o scurtă convorbire și cu ex-deputatul „pistolar” reclamat de soție, care n-a găsit altceva de zis decât: ”E problema noastră, domnule. Nu mai sunt persoană publică. Nu vă spun nici da, nici nu”. Discuția, însă, chiar dacă se vrea a fi închisă, abia acum începe din punctul nostru de vedere. Da, domnule fost deputat Radu Vasilică: nu mai sunteți persoană publică, dar, în urma apelului de urgență al soției dumneavoastră, făcut public, și în urma intervenției polițiștilor, ați redevenit în atenția publicului, printr-o faptă negativă.
Citește și Soţia lui Radu Vasilică a cerut ajutorul Poliţiei, după ce ex-deputatul ar fi ameninţat-o cu arma!
Întâmplarea a făcut ca tocmai în ziua publicării articolului nostru, și ziariștii de la Digi 24 să relateze un caz asemănător, de violență în familie: soția unui deputat AUR dintr-o localitate dobrogeană a chemat în ajutor Poliția, reclamând că a fost bătută de bărbatul ei. Numai că în această a doua situație, spre deosebire de Argeș, polițiștii au făcut cazul public, au evaluat riscul ca fiind „iminent”, au deschis dosar de cercetare penală. A existat și o excepție: numele agresorului, pe care ei nu l-au dat, dar l-au aflat jurnaliștii „pe surse” și l-au publicat: Dumitru Focșa.
Așadar, a fost mai mult decât curios că, după atâta timp de la producerea faptei, biroul de presă al IPJ Argeș nu a transmis niciun comunicat în acest sens, fie el și în nota obișnuită, fără elemente de identificare a persoanelor în cauză. A făcut-o abia ieri, 10 ianuarie, după 15 zile de la producerea evenimentului (!), confirmând cele relatate de noi, nu înainte însă de a ne „certa” într-un drept la replică pentru „vina” că nu am respectat „pașii” și „procedurile” legale într-un astfel de demers, că nu ne-am adresat în scris Inspectoratului, pentru a-i da timp de documentare… Da, ne-am obișnuit deja ca Poliția, dar și alte instituții să ascundă de ochii și urechile presei anumite fapte, prevalându-se de regulă de un drept fundamental: protecția datelor cu caracter personal. Numai că tot fundamental este, într-o societate democratică, și dreptul nostru, al presei, la informație și la libera exprimare. În jurisprudența sa, CEDO a statuat că trebuie pus în balanță interesul persoanei vizate la respectarea vieții sale private și interesul public față de libertatea de exprimare, interes în care jurnaliștii joacă un rol esenţial, de gardian public.
Este motivul pentru care revenim și întrebăm pentru informarea opiniei publice: de ce a tăcut atâta timp Poliția Argeș? Ce a avut de ascuns?
Asa sunt astia de la PSD, violenti si tari cu fiintele slabe, cu femeile. Niste lasi frustrati care-si bat nevestele ! Grobieni !