Politica a fost mult timp un teren minat pentru orice conversație. De aici și vechiul sfat de a evita discuțiile politice sau dezbaterile religioase în mod politicos.
Acest sfat este deosebit de relevant acum, în această epocă de polarizare politică accelerată. De la schimbările climatice la vaccinări și imigrație, diviziunile ideologice ale electoratului nu au fost niciodată mai mari. În afară de faptul că creează disensiuni între cunoscuți și uneori în familie, polarizarea politică prezintă și alte pericole, cum ar fi erodarea încrederii în instituțiile democratice, blocajul legislativ și amenințarea violenței politice.
Impactul asupra sănătății mintale este, de asemenea, semnificativ. Asociația Americană de Psihologie identificând politica drept un factor major de stres. Un studiu a arătat că până la 40 % dintre americani au declarat că politica este o sursă majoră de stres și până la 20 % au recunoscut că au avut insomnii din cauza știrilor politice.
În plus, tensiunile politice pot amplifica hărțuirea și intimidarea, în special în online, unde iluzia anonimatului îi încurajează pe critici. Algoritmii rețelelor sociale exacerbează această situație prin răspândirea de conținut care divizează și poate duce la dezinformare. Acest lucru consolidează gândirea de grup și prejudecățile preconcepute în rândul alegătorilor.
Psihologia polarizării politice este o problemă complexă și multifațetată, cu implicații profunde pentru sănătatea noastră mintală, coeziunea socială și instituțiile democratice. Pe măsură ce navigăm în peisajul tot mai polarizat al politicii moderne, trebuie să recunoaștem rolul psihologiei în modelarea convingerilor și comportamentelor politice.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită.
Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Sănătatea mintală în perioade de incertitudine politică
Citește și Sfatul psihologului. Acţiunile ecologice stimulează starea de bine
0 Comentarii