Oamenii orientați spre succes văd eșecul ca pe o limită din care învață. Ei văd eșecul ca pe o modalitate de a se îmbunătăți, mai degrabă decât ca pe un afront la adresa valorii lor ca ființă umană.
Cei care se străduiesc prea mult sunt oameni cărora le este atât de teamă de eșec încât evită cu orice preț să dea greș. Chiar dacă asta înseamnă să se străduiască dincolo de ceea ce se așteaptă în mod rezonabil, așa se ajunge la burn out.
Persoanele care evită eșecul nu se așteaptă să reușească. În schimb, ei vor doar să evite sentimentul de rușine ce însoțește eșecul. Pentru a face acest lucru, ei găsesc frecvent scuze, tergiversează sau pur și simplu nu participă.
Persoanele care acceptă eșecul ca fiind ceva normal au renunțat să mai încerce să reușească cu totul. În mod nesurprinzător, aceștia sunt cei mai greu de motivat, deoarece au internalizat eșecul.
Considerarea eșecului ca fiind legat de sentimentul nostru de autoapreciere sau de lipsa acestuia se datorează faptului că, dacă îți condiționezi stima de sine, cum ar fi de succesul academic, aspectul sau popularitatea, nu reușești să te prețuiești pe tine însuți, așa cum ești, cu bune și rele.
Valorificarea reală a propriei persoane vine din acceptarea faptului că ești o ființă umană și că eșecul face parte din experiența umană. Iertarea de sine este cheia pentru a depăși eșecul, spun cercetările psihologilor.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Cum ne face politica să devenim emoţionali
0 Comentarii