Pentru a crea un climat de încredere, liderii trebuie să înțeleagă mai bine cum oamenii gândesc, simt și acționează în contextul problemelor pe care le au. Ideea că persoanele publice și profesioniștii sunt sau nu demni de încredere a fost parte integrantă a sănătății democrațiilor reprezentative. La urma urmei, nucleul democrației este ideea că un grup mic de oameni poate reprezenta milioane de alte persoane. Pentru ca acest sistem să funcționeze, trebuie să existe un minim de încredere că grupul mic va acționa în numele celui mult mai mare, cel puțin în chestiunile importante.
O mare parte din ceea ce credem că este adevărat despre lume este de fapt preluat pe bază de încredere, prin intermediul ziarelor, experților, oficialilor și posturilor de televiziune. Deși fiecare dintre noi este uneori martor la evenimente cu proprii ochi, există o mulțime de adevăruri aparent rezonabile pe care le acceptăm cu toții fără să le vedem. Pentru a crede că economia a crescut cu 1%, ne bazăm pe încredere; nu ne îndoim automat de caracterul moral al cercetătorilor sau al politicienilor implicați.
Este o perioadă critică deoarece ceea ce se întâmplă în prezent poate avea mare impact în viitor și „înclină” persoanele spre încredere sau neîncredere. În timpul unei tranziții, persoana care are încredere experimentează gânduri contradictorii și emoții. Acest lucru se întâmplă deoarece persoana care are încredere a avut o percepție anterioară pozitivă asupra elitei, dar acum trece prin experiențe negative legate de competență, integritate, bunăvoință sau o combinație a acestor dimensiuni.
Oamenii trebuie să vadă că elitele pot pune interesele și bunăstarea cetățenilor ca prioritate absolută și că au intenția și sinceritatea de a face acest lucru.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Psihologia şi recesiunea economică
Citește și Sfatul psihologului. De ce este necesară detoxifierea digitală
0 Comentarii