Web Analytics
scris miercuri, 08.11.2023

Sfatul psihologului. Despre ruşine

Rușinea descrie sentimentele de inadecvare create de convingerile negative internalizate despre sine. Nesiguranțele personale, secretele, greșelile și defectele percepute pot declanșa reacții de rușine, determinând oamenii să devină extrem de conștienți de sine, autocritici și stânjeniți.
Oamenii se pot simți rușinați de felul în care arată, de ceea ce spun sau fac sau de anumite defecte sau nesiguranțe pe care le au. Rușinea poate fi declanșată de experiențele curente sau chiar atunci când își amintesc sau își imaginează situații în care aceste defecte sau insecurități sunt evidente. Deoarece rușinea este una dintre cele mai dificile și dureroase emoții pe care le pot experimenta oamenii, ea se ascunde adesea în spatele altor emoții și mecanisme de apărare.

Sfatul psihologului. Despre ruşine

Originile rușinii pot fi aproape întotdeauna legate de experiențe trecute în care ne-am simțit judecați, criticați sau respinși de altcineva. Oamenii răspund adesea la rușine îndepărtându-i pe ceilalți, retrăgându-se și încercând să își păstreze reputația prin ascunderea aspectelor lor care cred că vor duce la respingere.
Orice autoevaluare negativă sau critică poate duce la rușine și apare atunci când o persoană se concentrează prea mult pe greșelile, defectele și trăsăturile negative percepute. În momentele de rușine, oamenii își pierd din vedere punctele forte, abilitățile sau calitățile pozitive. Uneori, aceste convingeri autocritice au un element de adevăr, dar sunt adesea mult distorsionate și exagerate în comparație cu o evaluare mai globală a caracterului unei persoane.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citeşte şi Sfatul psihologului. Recuperarea după o „cădere nervoasă”

Citeşte şi Sfatul psihologului. Psihologia unei decizii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită