Web Analytics
scris miercuri, 19.03.2025

Sfatul psihologului. De ce aşteptările nerealiste sunt viitoare resentimente

Așteptările noastre pot juca un rol crucial în succesul nostru personal și profesional. Teoria profețiilor care se împlinesc singure, care se bazează pe ideea că convingerile și așteptările noastre ne pot influența comportamentul astfel încât acestea să devină realitate, ilustrează modul în care așteptările noastre pot deveni profeții care se împlinesc singure.

Sfatul psihologului. De ce aşteptările nerealiste sunt viitoare resentimente

Așteptările nerealiste se manifestă în diverse domenii ale vieții, inclusiv relațiile, cariera, aspectul și realizările personale. Unele dintre aceste așteptări includ așteptarea perfecțiunii în fiecare aspect al vieții, stabilirea unor obiective de neatins, anticiparea constantă a laudelor și validării din partea celorlalți sau credința că fericirea depinde exclusiv de factori externi. Așteptările nerealiste conduc adesea la frustrare, dezamăgire, stimă de sine scăzută, anxietate și chiar conflicte în relații. Acestea pot crea un sentiment constant de inadecvare și pot împiedica dezvoltarea personală.
Atunci când așteptările noastre nu sunt îndeplinite, ne putem simți dezamăgiți, devenim critici cu noi înșine sau cu ceilalți și dezvoltăm un sentiment de amărăciune. Recunoașterea legăturii dintre așteptările nerealiste și resentimente este esențială pentru menținerea bunăstării noastre emoționale.

Tratarea obiectivelor nerealiste implică stabilirea unor obiective clare și realizabile care să se alinieze abilităților și circumstanțelor noastre. Recunoașterea și abordarea așteptărilor nerealiste este esențială pentru menținerea bunăstării mentale. Împărțiți obiectivele mai mari în pași mai mici, ușor de gestionat, căutați sprijin de la mentori sau profesioniști și sărbătoriți progresul pe parcurs.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Tăcerea unui narcisic

Citește și Sfatul psihologului. 7 comportamente ale unui „psihopat”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită