Web Analytics
scris miercuri, 08.01.2025

Sfatul psihologului. Cum puteţi depăşi procastinarea?

Pentru majoritatea oamenilor, procrastinarea, indiferent de ceea ce spun ei, NU înseamnă că sunt leneși. De fapt, atunci când procrastinăm, adesea lucrăm intens chiar înainte de termenele limită. Munca îndelungată și intensă este opusul lenei, deci acesta nu poate fi motivul pentru care o facem. Deci, de ce amânăm și, mai important, ce putem să facem în această privință?

Sfatul psihologului. Cum puteţi depăşi procastinarea?

Așa cum am sugerat mai sus, unii spun că tergiversează pentru că sunt leneși. Alții susțin că „fac mai bine” atunci când tergiversează și „lucrează mai bine” sub presiune. Vă încurajez să fiți critici și să reflectați asupra acestor explicații.
Procrastinarea nu este doar o problemă de gestionare deficitară a timpului, ci mai degrabă poate fi urmărită la motive psihologice subiacente și mai complexe. Aceste dinamici sunt adesea agravate de școlile în care elevii sunt evaluați în mod constant și, mai ales, în facultate, unde presiunea pentru obținerea notelor este ridicată și unde multe pot depinde de performanțele studenților. În realitate, procrastinarea este adesea o strategie de autoprotecție pentru studenți.

Pentru a depăși procrastinarea, trebuie să înțelegeți motivele și funcția pe care o îndeplinește procrastinarea în viața dumneavoastră. Nu puteți veni cu o soluție eficientă dacă nu înțelegeți cu adevărat rădăcina problemei. Ca în cazul majorității problemelor, conștientizarea și autocunoașterea sunt cheile pentru a afla cum să nu mai amânați.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Importanța satisfacției vieții

Citește și Sfatul psihologului. Cum se formează atitudinea noastră

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Revedere de 4 mii de euro

Plecată din Câmpulung cu sabia dreptății, a cinstei și corectitudinii în mână, Elena Lasconi a...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită