Web Analytics
scris miercuri, 12.06.2024

Sfatul psihologului. Cum ne face politica să devenim emoţionali

Campaniile electorale sunt pline de emoții puternice. Eforturile partidelor sunt concentrate pe a stârni entuziasmul prin mitinguri, convenții de partid și publicitate. Emoțiile sunt și mai evidente la bucuria învingătorilor și dezamăgirea învinșilor, atunci când rezultatele sunt contabilizate.

Sfatul psihologului. Cum ne face politica să devenim emoţionali

Emoțiile sunt esențiale pentru comportamentul uman și joacă un rol central în politică. Poate că nicio clasă de comunicatori nu știe acest lucru mai bine decât politicienii, care se luptă pentru a convinge alegătorii și a-i conduce la urne. În ciuda tuturor metodelor moderne, bazate pe date și cercetări, cele trei moduri de persuasiune ale lui Aristotel sunt astăzi la fel de valabile: stabilirea credibilității (ethos), argumentarea cu fapte (logos) și apelarea la emoții (pathos).
Discursurile politicienilor pot inspira mândrie, simpatie, vinovăție, rușine sau indignare morală, în timp ce ei încearcă să se bazeze pe sprijinul oamenilor, să mențină coeziunea și să exercite presiuni pentru schimbările dorite. Oamenii se confruntă în zilele noastre cu o serie de neliniști legate de război, economie, sănătate, criminalitate, schimbări climatice și norme în schimbare care modelează dezbaterile politice. Vremurile pe care le trăim determină o anxietate ridicată dar depinde și de politicieni, dacă sunt cu adevărat responsabili, de cum liniștesc această anxietate.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Complexul patern la bărbaţi

Citește și Sfatul psihologului. Tulburările psihosomatice în adolescenţă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită