Web Analytics
scris miercuri, 12.02.2025

Sfatul psihologului. Cum au dat psihologii startul AI

Mulți oameni consideră că psihologia se referă în primul rând la sănătatea mintală, dar activitatea ei merge dincolo de acest aspect. Ca știință a minții, psihologia a jucat un rol esențial în modelarea inteligenței artificiale, oferind perspective asupra cogniției, învățării și comportamentului uman care au influențat profund dezvoltarea inteligenței artificiale.

Sfatul psihologului. Cum au dat psihologii startul AI

În anii 1950, psihologul Frank Rosenblatt s-a bazat pe teoria lui Hebb pentru a dezvolta un sistem numit perceptron. Perceptronul a fost prima rețea neuronală artificială realizată vreodată. Acesta funcționa pe același principiu ca sistemele moderne de inteligență artificială, în care computerele învață prin ajustarea conexiunilor dintr-o rețea pe baza datelor, mai degrabă decât pe baza unor instrucțiuni programate.
În anii 1980, psihologul David Rumelhart a îmbunătățit perceptronul lui Rosenblatt. El a aplicat o metodă numită retropropagare, care utilizează principii de calcul pentru a ajuta rețelele neuronale să se îmbunătățească prin feedback. Retropropagarea a fost dezvoltată inițial de Paul Werbos, care a declarat că tehnica „deschide posibilitatea unei înțelegeri științifice a inteligenței, la fel de importantă pentru psihologie și neurofiziologie cum au fost conceptele lui Newton pentru fizică”. În 2024, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat lui Hinton și John Hopfield pentru munca lor în domeniul rețelelor neuronale artificiale.

Psihologia continuă să joace un rol important în modelarea viitorului inteligenței artificiale. Ea oferă perspective teoretice pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale domeniului, inclusiv raționamentul reflexiv, inteligența și luarea deciziilor.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Arhetipul tatălui

Citește și Sfatul psihologului. Ce este eco-anxietatea?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită