Web Analytics
scris miercuri, 22.01.2025

Sfatul psihologului. Ce este „cordonul ombilical” emoţional?

„Cordonul ombilical” emoțional este un termen utilizat pentru a descrie atașamentul psihologic toxic față de mamă. Acesta își are rădăcinile în psihologia jungiană și a fost inițiat de Carl Jung și de alți psihologi renumiți.

Sfatul psihologului. Ce este „cordonul ombilical” emoţional?

Pentru ca un bărbat să se maturizeze și să se dezvolte pe deplin, el trebuie să taie “cordonul” în timpul adolescenței, cu ajutorul tatălui. Astăzi, mulți bărbați încă nu au tăiat această legătură și sunt încă dependenți sau atașați emoțional și psihologic de mamă și acest lucru îi ține blocați în adolescență. Toată lumea suferă pentru aceasta ulterior. Femeile pe care le vor întâlni vor pleca din relații și alți bărbați se îndepărtează de ei pentru că nu au încredere, iar societatea privește de sus acești bărbați care nu se maturizează.
Motivele sunt evidente atunci când înțelegem cauzele care au dus la formarea personalității copilului. Dacă tatăl a fost pasiv sau absent, mama poate adopta un rol devorator, excesiv de dependent sau de controlator. Acest lucru se datorează faptului că, în absența masculinității sănătoase a tatălui, nevoile ei nu sunt satisfăcute, așa că se conectează la fiul ei. Ea trebuie, de asemenea, să conducă casa și să își exercite masculinitatea impusă, ceea ce, dacă o face în mod constant, o va epuiza și va fi critică și dominantă cu propriul copil.

„Tinerii care sunt copleșiți de mamele lor (adesea) evadează în domeniul intelectului, pentru a scăpa de puterea mamei și de presiunea animusului, intrând în domeniul cărților și al discuțiilor filosofice – pe care ei cred că mama nu le înțelege.” Marie-Louise von Franz
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Dezvoltarea abilităţilor de a îndura greutăţile

Citește și Sfatul psihologului. Cum puteţi depăşi procastinarea?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită