De la o vârstă fragedă, copiii sunt încurajați să se gândească la viitor și să se pregătească academic, în permanență, pentru etapele ulterioare. Acest model ciclic de anticipare continuă, a următorului pas, poate fi destul de dăunător.
Presiunea academică este definită ca fiind „o experiență în care un student sau elev este împovărat de cerințele de timp și energie pentru a atinge obiective academice specifice. Stresul poate proveni dintr-o varietate de surse și poate avea o multitudine de efecte asupra tinerilor, atât din punct de vedere emoțional, cât și școlar”. O parte a procesului de maturizare a unui tânăr constă în a învăța cum să echilibreze cerințele vieții, iar presiunea academică poate fi un obstacol în calea creșterii și dezvoltării lor.
Există o varietate de efecte nedorite pe care un adolescent le poate dezvolta din cauza presiunii școlare:
– Obsesia pentru note
– Anxietate
– Competitivitate extremă
– Modificări ale apetitului
– Munca în mod constant
– Dificultăți de somn
– Incapacitatea de a se relaxa
– Izolare socială
Citește și Sfatul psihologului. De ce exagerăm
Pierderea interesului pentru îndeletnicirile de care se bucurau anterior.
Cercetările din domeniu au constatat că nivelurile excesive de stres academic pot duce la o prevalență crescută a problemelor psihologice și fizice, cum ar fi depresia, anxietatea, nervozitatea și tulburările legate de stres, care, la rândul lor, pot afecta negativ rezultatele academice dorite.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Uitarea cauzată de interferenţe
0 Comentarii