Web Analytics
scris miercuri, 31.07.2024

Sfatul psihologului. Biologia adicţiilor

Oamenii cu dependență își pierd controlul asupra acțiunilor lor. Ei tânjesc după droguri, alcool sau alte substanțe și le caută indiferent de costuri, chiar cu riscul de a deteriora prieteniile, de a răni familia sau de a-și pierde locul de muncă.

Sfatul psihologului. Biologia adicţiilor

Viciile sunt o problemă complexă și de lungă durată a creierului, iar tratamentele actuale pot ajuta pe oameni să își controleze dependențele. Dar chiar și pentru cei care au reușit să renunțe, există întotdeauna riscul ca dependența să revină, ceea ce se numește recidivă.
Baza biologică a dependenței ajută la explicarea motivului pentru care oamenii au nevoie de mult mai mult decât bune intenții sau voință pentru a scăpa de dependență.
Atunci când devii dependent de o substanță, această conexiune normală a proceselor cerebrale utile poate începe să lucreze împotriva ta.

Drogurile sau alcoolul pot deturna circuitele plăcere/recompensă din creierul tău și te pot face să vrei din ce în ce mai mult. Dependența poate, de asemenea, să vă suprasolicite circuitele emoționale de detectare a pericolului, făcându-vă să vă simțiți anxios și stresat atunci când nu consumați droguri sau alcool. În acest stadiu, persoanele consumă adesea droguri sau alcool pentru a nu se simți rău, mai degrabă decât pentru efectele lor plăcute.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. 4 probleme frecvente într-o căsătorie

Citește și Sfatul psihologului. 4 forme ale unui conflict

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...