Web Analytics
scris miercuri, 19.07.2023

Sfatul psihologului. 4 comportamente în codependenţă

Copiii care cresc în medii unde este prezentă o relație disfuncțională pot dezvolta caracteristici ale relațiilor de codependență. Când copiii se află în perioadele cheie de dezvoltare și nu există echilibru între membrii familiei, ei învață să se descurce singuri. De asemenea, ei preiau comportamente care sunt prezente sau care lipsesc la îngrijitorii lor sau la alte persoane implicate în creșterea lor. Codependența nu se dezvoltă doar în copilărie și poate apărea în relațiile dintre adulți, unde cei apropiați suferă de probleme de sănătate mintală și este prezent abuzul.

Sfatul psihologului. 4 comportamente în codependenţă

Cele 4 comportamente prezente într-o relație de codependență sunt:
1.Dificultăți în stabilirea unor limite sănătoase – Atunci când un individ a crescut într-un mediu în care nu existau limite, stabilirea lor ca adult poate părea imposibilă.
2.Mulțumirea oamenilor – Acest lucru se prezintă adesea prin dorința de a pune nevoile celorlalți pe primul loc înaintea propriei persoane.
3.Hiper-responsabilitatea altora – Aceasta ar putea fi prezentă sub forma grijii sau a grijii excesive față de alții – când nu este rolul persoanei să se simtă responsabilă.
4.Nevoia excesivă de aprobare din partea celorlalți – Atunci când ia decizii, acestea sunt de obicei influențate sau luate pe baza a ceea ce persoana crede că va servi cel mai bine celor din jur.

Persoanele cu trăsături de codependență simt adesea tristețe sau vinovăție dacă nu primesc aprobare din partea celor la care țin. Aceștia pot avea dificultăți în luarea deciziilor sau au nevoie de o reasigurare excesivă din partea celorlalți că iau decizia corectă.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Pentru ce este important respectul?

Citește și Sfatul psihologului. Arhetipul Regelui

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită