Web Analytics
scris miercuri, 16.04.2025

Sfatul psihologului. 3 motive pentru ca să credem

Cercetătorii spun că religia poate satisface nevoia umană de a găsi un sens, scutindu-ne de angoasa existențială și susținând, în același timp, organizarea socială.

Sfatul psihologului. 3 motive pentru ca să credem

Primul motiv: Obiceiuri mai bune pentru sănătate

Multe religii încurajează oamenii să aibă grijă de corpul și mintea lor. Noul Testament, de exemplu, numește corpul uman un „templu al Duhului Sfânt”, încurajându-i pe adepți să fie buni îngrijitori ai trupului lor. Poate din cauza acestor învățături, o serie de studii au arătat că religiozitatea este asociată cu obiceiuri generale mai bune de sănătate, inclusiv rate mai scăzute de fumat și consum de alcool, precum și o probabilitate mai mare de a se realiza examinări medicale regulate.

Al doilea motiv: Îmbunătăţirea modului de a face faţă stresului.

Modul în care oamenii fac față stresului poate explica, de asemenea, relația dintre spiritualitate și bunăstare. Atunci când ne confruntăm cu probleme în viața noastră, cercetătorii au observat că oamenii pot folosi religia pentru a face față în moduri atât sănătoase, cât și nesănătoase. Confruntarea religioasă pozitivă constă în strategii care reflectă o relație de încredere cu Dumnezeu și un sentiment de conectare spirituală cu ceilalți, inclusiv reformularea evenimentelor stresante ca reflectând lucrarea unui Dumnezeu binevoitor și considerarea propriei persoane colaborând cu Dumnezeu pentru a rezolva acele probleme.

Al treilea motiv: Sprijinul social

O ultimă modalitate importantă prin care spiritualitatea și religia pot influența bunăstarea este sprijinul social și emoțional. Cuvântul frăție este adesea asociat cu comunitățile creștine, în timp ce cuvintele havurah (din ebraică pentru „prietenie”) și sangha (Pali pentru „comunitate”) sunt utilizate în moduri similare de către evrei și budiști.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Echilibrul profesional şi personal al unui psiholog

Citește și Sfatul psihologului. 4 beneficii ale postului intermitent

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...