Economia comportamentală combină elemente de psihologie și economie pentru a înțelege mai bine cum oamenii iau decizii economice. În contrast cu teoria economică tradițională, care presupune că indivizii sunt agenți raționali care își maximizează utilitatea, economia comportamentală recunoaște că oamenii adesea iau decizii influențate de biaisuri cognitive, emoții și limitări de informație.
Biasul de confirmare este tendința oamenilor de a căuta și interpreta informațiile în mod selectiv pentru a susține convingerile preexistente. În cazul schimbărilor climatice, oamenii tind să acorde atenție doar datelor care le susțin opiniile – fie că este vorba de negarea crizei climatice, fie de supraestimarea efectelor unor soluții tehnologice miraculoase viitoare. Cei sceptici ignoră dovezile științifice, iar cei care cred în schimbările climatice le vor susține activ.
Euristica disponibilității datelor explică cum o persoană care a trecut prin experiențe care implică schimbări climatice (ex. secetă, inundații), va tinde să exagereze efectele acestora. În schimb, cei care nu au fost afectați direct le vor minimiza.
Efectul spectatorului descrie tendința oamenilor de a nu interveni într-o situație problematică atunci când sunt mulți alți martori prezenți. În contextul schimbărilor climatice, acest fenomen se traduce printr-o pasivitate generalizată: fiecare individ și fiecare instituție așteaptă ca altcineva să acționeze. Oamenii percep schimbările climatice ca o problemă colectivă și consideră că alții ar trebui să ia inițiativa pentru a o rezolva. Ne asteptam ca altcineva să facă primul pas.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. De ce aşteptările nerealiste sunt viitoare resentimente
Citește și Sfatul psihologului. Cum se formează atitudinea noastră
0 Comentarii