Web Analytics

Oi sfâşiate şi purcei luaţi de fiare la Cotmeana. Primarul Ionel Vişan: „Nu ştim dacă e vorba de unul sau mai mulţi urşi”

de | 13.06.2019 13:48 | Dezvăluiri

După incidentele semnalate la Bughea, week-endul trecut ursul a atacat și la Cotmeana, unde o fiară a făcut prăpăd într-o gospodărie.
„Atacurile au început de vreo trei săptămâni. În anii trecuți au mai fost urși, dar gunoieri din ăia mici, pe la un stup, pe la tomberoane… Adică n-au fost cazuri în care să intre în curte și să ia animalul cum s-a întâmplat în ultimul timp. Sâmbătă spre duminică a fost ultimul atac. Ursul a prăpădit vreo 11 oi, la o gospodările din apropierea Primăriei. A lăsat șase moarte în curte, pe a șaptea a luat-o, și încă patru au fost tăiate de proprietar a doua zi, că nu mai puteau să mai meargă. Cu două zile înainte, a mai fost un atac, în alt sat din Cotmeana, unde un urs a gherănit o purcea, a spart-o ( acum e cusută, nu se știe dacă va mai trăi), i-a rupt piciorul și i-a luat trei purcei. Iar cu două-trei zile înainte, ursul a fost la o stână și a mai omorât trei oi”, a povestit, pentru Jurnalul de Argeş, Ionel Vişan, primarul comunei Cotmeana.

„Oamenii așteaptă despăgubiri”

Localnicii sunt disperați de atacurile întețite ale urșilor și nu știu cum să-și apere gospodăriile şi se tem inclusiv pentru viaţa lor. Deocamdată speră că autorităţile le vor acoperi pagubele.
„Oamenii așteaptă despăgubiri. Mâine (n. red.-miercuri) vine o comisie de la Mediu, Asociația de Vânătoare, Prefectură, ITRSV. Noi nu ne-am confruntat cu așa ceva până acum , dar am vorbit cu primarii din localitățile unde au mai fost astfel de atacuri și mi-au zis că vine comisia și-i despăgubește. Am sunat la Prefectură și au zis că vin miercuri. În funcție de ce va stabili comisia, Asociația de Vânătoare poate solicita împușcarea ursului sau urșilor Nici nu știm dacă e vorba de unul sau mai mulți. E o diferență de cam de 8 -10 km între atacuri. Poate fi același urs care s-a deplasat dintr-un loc în altul, pot fi doi sau trei. Eu am văzut urmele, cum a rupt gardul, e clar că vorbim, de un animal foarte mare. Vă dați seama că oile nu erau în câmp, erau într-o curte, închise, iar el a rupt bara de la gard, ulucile, o plasă de fier beton. Oamenii sunt speriați”, mai spune primarul de la Cotmeana.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Oare, a mai fost vreodata, asa ceva, pe aceste meleaguri ?
    Auzi, vezi, dar nu-ti vine sa crezi. Totul este gen… Gica/contra. Noi impotriva noastra.
    Oare, nu ar trebui sa-i lasam pe altii pe aceste meleaguri ?! Oricum, noi suntem degeaba !