Probele scrise de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, încep miercuri, 16 august. Ministerul Educației a anunțat că peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul. În premieră, corectarea lucrărilor va fi digitalizată.
Citește și: Alertă alimentară. Pepeni retrași de la vânzare
Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă: 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă; 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă; 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă; 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00); 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor; 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale.
Citește și: Argeș. A rămas fără permis după ce a condus agresiv
Noutatea absolută o reprezintă faptul că, odată cu sesiunea a din această toamnă a examenului de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Conform Ministerului Educației, decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele: anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării; eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării); reducerea timpului de lucru destinat evaluării; transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct; scăderea riscului erorii umane în privința: calcului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor; posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.
Citește și: Căsătoriile care se încheie prin divorț durează în medie 14,5 ani în România
Tot un element de noutate îl reprezintă și faptul că pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Drept urmare, lucrările vor fi scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații. Conform Ministerului Educației, procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.
0 Comentarii