Web Analytics
scris duminică, 08.09.2024

Serviciul de Stare Civilă, obligat să schimbe în actul de identitate sexul unei persoane, din femeie în bărbat

Este pentru prima dată în România când Serviciul de Stare Civilă, în speță cel de la Piatra Neamț, este obligat să schimbe în actul de identitate sexul unei persoane, din femeie în bărbat. Totul, în urma unei decizii judecătorești. Persoana în cauză cere astfel schimbarea în acte a numelui, din Florina în Flo, dar și schimbarea codului numeric personal.

Serviciul de Stare Civilă, obligat să schimbe în actul de identitate sexul unei persoane, din femeie în bărbat

Unii avocați atrag însă atenția că acest lucru poate deveni un precedent, iar procedura ar putea apoi să fie o practică frecventă în România.

Citește și: Un șofer în vârstă de 19 ani a intrat cu mașina într-un cap de pod la Corbeni

În motivarea instantei se arată că „persoana poate pretinde pur și simplu statului să îi respecte alegerea făcută cu privire la identitatea sexuală, fără ca în prealabil să procedeze la efectuarea unei operații sau a unui tratament de sterilizare.

Florina B. a dat în judecată autoritățile locale din Piatra Neamț deoarece nu au vrut să îi schimbe numele din documente. Mai mult decât atât, acestea nu ar fi vrut nici să îi atribuie un cod numeric personal din cel femeiesc în bărbatesc așa cum solicitase reclamantul. Conform legii din România, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor teritorial este obligat prin sentinta judecatoreasca definitiva la cererea partii interesate sa dispuna un nou Cod Numeric Personal si o noua identitate.

Citește și: Elena Lasconi a dat startul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare în Piaţa Operei din Timişoara

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...