# Ce scor anticipați că va lua PSD Argeș pe 11 decembrie?
– Având în vedere încrederea pe care ne-au acordat-o argeșenii la alegerile locale, ținând cont de faptul că până în acest moment suntem singurul partid care propune un program de guvernare coerent, articulat la nevoile țării și care se adresează prin măsuri pozitive în egală măsură fiecărei categorii sociale, cât și mediului economic, precum și prin faptul că suntem partidul care atunci când am fost la guvernare am îndeplinit majoritatea proiectelor prezentate în campanie, cred că argeșenii ne vor acorda votul majoritar. Raportarea la alegerile locale o fac în contextul în care din punct de vedere al PSD Argeș am avut cel mai bun scor din ultimii 20 de ani, câștigând 75 de primării și majoritatea calificată în Consiliul Județean. Doresc să le mulțumesc încă o dată argeșenilor pentru încrederea acordată.
„Filiala PSD Argeș este printre puținele care a demarat restructurarea sa în conformitate cu cerințele majorității cetățenilor”
# Cu ce vine nou filiala în materie de organizare şi resursă umană, sub președinția dvs, comparativ cu cea din perioada predecesorilor dvs, Constantin Nicolescu şi Tudor Pendiuc?
– În ultimii ani am observat o dorință tot mai mare din partea românilor de a schimba modul de a face politică. În acest sens am implementat un stil nou prin separarea problemelor politice de cele administrative, precum și prin deschiderea și corectitudinea dialogului, atât în cadrul filialei între diverse organizații cât și în afara acesteia. Astfel cred că filiala PSD Argeș este printre puținele care a demarat restructurarea sa în conformitate cu cerințele majorității cetățenilor.
Totodată am introdus un suflu nou, prin propunerea unor candidați care nu au mai ocupat portofolii în mandatul anterior, păstrând în același timp echilibrul administrativ prin menținerea unor candidați cu experiență.
Dacă doriți, din punct de vedere statistic din numărul total prevăzut de lege, am propus candidați noi după cum urmează: 42% pentru funcția de primar, 60% pentru Consiliul Județean şi 65% pentru Parlament.
# Care sunt proiectele pentru județ, ale dvs ca parlamentar și ale filialei, în cazul în care veți face guvern după alegeri?
– Toate proiectele trebuie să rezide dintr-un crez și anume acela de a reda încrederea tuturor în România. Când spun acest lucru, mă refer atât la încrederea în forțele noastre ca oameni, cât și în forța economiei românești. Programul PSD Argeș, dacă vom forma guvernul prin acordarea votului majoritar, este desfășurat pe doi vectori: național şi județean.
La nivel național din multitudinea de proiecte doresc să amintesc câteva:
– înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții pentru capitalizarea companiilor române;
– scăderea a peste 100 de taxe nefiscale şi fiscale;
– majorarea salariului minim cu 40%, majorarea punctului de pensie cu 60%, majorarea salariilor bugetarilor cu 56%;
– acordarea a 200.000 lei tinerilor pentru start-upuri în varii domenii;
– dezvoltarea unor programe de ucenicie finanțate de stat pentru 30.000 de tineri etc.
Pentru nivel județean amintesc:
– susținerea în continuare a realizării autostrăzii Pitești-Sibiu;
– susținerea unei legislații pentru principiul: Conceput/Fabricat în România în vederea creșterii numărului și a stabilității locurilor de muncă din județ, ceea ce implică şi susținerea continuării activității industriilor existente la această dată în Argeș;
– creșterea capacităților de sănătate și modernizare a celor existente prin proiectele aferente Spitalului Sf Spiridon-Mioveni şi a Spitalului Județean Argeș;
– susținerea parteneriatului Consiliul Județean – Primărie – Școală – Biserică pentru promovarea tradițiilor din zona Argeș-Muscel;
– investiții pentru îmbunătățirea condițiilor de învățământ pentru elevi în școlile argeșene și obținerea în următorii 2 ani a autorizațiilor sanitare pentru aceste școli;
– dezvoltarea dialogului cu sindicatele și cu ceilalți parteneri sociali precum și introducerea unui element de noutate al echipei de parlamentari PSD pe care o voi conduce prin discutarea în adunări populare a proiectelor de legi cu impact social major în vederea mandatării de către argeșeni a votului parlamentarilor PSD de Argeș la aceste proiecte de legi;
– dezvoltarea infrastructurii județene de legătură cu județele limitrofe;
– susținerea Consiliului Județean pentru organizarea de seminarii de pregătire a aleșilor locali şi a aparatului tehnic din UAT-uri pentru atragerea de fonduri europene şi bugetare necesare dezvoltării localităților județului nostru.
„Avem cea mai echilibrată și competentă listă de candidați pe care o supunem votului argeșenilor”
# Cum s-a făcut lista pentru Parlament şi care au fost criteriile cu care a operat PSD Argeș?
– Conform statutului, lista a fost avizată în Comitetul Județean PSD şi apoi aprobată în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Lista propusă a ținut cont de criterii de competență, astfel încât la momentul formării comisiilor de specialitate în Parlament să avem din partea PSD Argeș oameni bine pregătiți pe domenii diferite pentru a acoperi o arie cât mai mare de problematici, iar din punct de vedere local, în alcătuirea listei s-a ținut cont de zonarea județului, astfel încât diverse grupuri de UAT-uri sa aibă reprezentativitate precum şi de criterii de vârstă și gen. De aceea, noi considerăm că avem cea mai echilibrată și competentă listă de candidați pe care o supunem votului argeșenilor.
Doresc sa reliefez totodată faptul că PSD Argeș are pe cele două liste de candidați atât la Senat cât şi la Camera Deputaților numai oameni din județul nostru.
# Care sunt remarcații anului 2016 din PSD Argeș, din punctul dvs de vedere, ca președinte al filialei?
– Din punct de vedere politic îi remarc pe președinții de organizații locale care au avut un scor mare și foarte mare la alegerile locale alături de membrii biroului permanent care au coordonat activitatea, iar alături de noi sunt argeșenii care ne-au acordat încrederea.
# Ce așteptați de la noua conducere a Consiliului Județean?
– Faptul că am decis separarea politicilor administrative de politica de partid, nu înseamnă ca nu ne-am asumat politic, alături de primari și de Consiliul Județean proiectele majore propuse. Deși fiecare dintre aleșii locali au responsabilități directe, vom continua să lucrăm în echipă, iar parlamentarii PSD de Argeș vor susține proiectele locale şi județene menționate la Guvern, la Parlament precum şi la Grupul PSE din Parlamentul European, după caz.
# Ce așteptați de la viitorii parlamentari ai PSD Argeș?
– Să formeze o echipă unită în cele două Camere ale Parlamentului și să rămână aceeași echipă alături de aleșii locali pentru dezvoltarea județului Argeș.
# Dvs, personal, cum vedeți ieșirea Argeșului, ca județ, din conul de mediocritate în care a intrat în ultimii ani?
– Așa cum am demonstrat prin înființarea în județ în urmă cu doi ani a unei regii cu regim special de interes național, consider că pot fi câteva acțiuni, relativ simple, dar care vor presupune un efort susținut de echipă, prin care poate fi promovat județul nostru:
– promovarea pe plan extern a capabilităților intelectuale, economice şi administrative județene în vederea încheierii de parteneriate;
– promovarea conceptului „Pitești – Capitală de Regiune”- aici menționez faptul că la nivelul PSD există un consens în această direcție;
– susținerea parteneriatelor internaționale la nivel de universități şi institute de cercetare;
– promovarea judeţului Argeș cu ocazia evenimentelor din anul 2019, când România va avea Președinția Consiliului UE;
– dezvoltarea proiectului „Transfăgărășan deschis 12 luni/an” prin amendarea proiectului promovat luna trecută privind extinderea nepermis de mare a unui nou parc național care blochează orice investiție în zona de nord a județului;
– promovarea în județ a unei politici nepartizane în susținerea unor proiecte de interes județean sau național.
Gabriel Grigore