Aurelian Vasile: „Armand Chiriloiu ar trebui să fie destituit din această funcție. De bun simț ar fi ca el să-și dea demisia”
Șase vânători au fost excluși pe motive disciplinare din AJVPS Argeș, la 11 mai 2023, în urma unei ședințe cu cântec a Adunării Generale a Asociației, prezidată de vicepreședintele Armand Chriloiu. Considerând această decizie un abuz, toți cei șase au luat calea judecății, iar după aproape doi ani, unul dintre ei, George Adrian Vasile, a câștigat procesul definitiv, printr-o hotărâre a Tribunalului Argeș, trei au câștigat la prima instanță, iar în cazul altor doi încă nu s-a pronunțat instanța de fond. În dosarul lui George A. Vasile, Tribunalul a menținut sentința Judecătoriei Pitești care concluzionase, „cu deplin temei, că numitul Armand Chiriloiu avea obligația de a se abține de la a prezida ședința Adumării Generale” respective, pe motiv de incompatibilitate.
Chiriloiu – incompatibil, hotărârea de excludere – anulată, vânătorul – repus în drepturi
Vom prezenta pe scurt cum și-a motivat Tribunalul Argeș decizia definitivă luată la 5 februarie 2025, menținând sentința civilă, din 21 iunie 2024, a Judecătoriei Pitești. În conformitate cu art. 36 alin (3) din Statutul AJVPS Argeș, calitatea de membru într-un organ de conducere al asociației este incompatibilă cu calitatea de membru în organele de conducere ale unei organizații similare. Or, Adunarea Generală din 11 mai 2023, cea cu excluderile, a fost condusă, cum spuneam, de Armand Chiriloiu, membru atât în Consiliul AJVPS Argeș și vicepreședinte al acestei asociații, cât și membru în Consiliul de Administrație a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Conform Statutului Asociației și potrivit H.G. nr. 229/2009, obiectul celor două entități, AJVPS Argeș și Romsilva, este legat de gestionarea fondurilor cinegetice și piscicole și organizarea activităților de vânătoare sau pescuit în cadrul acestor fonduri. „Natura diferită, privată sau publică, a organizațiilor nu afectează raportul de similaritate, având în vedere că dispozițiile statutare ale AJVPS nu disting în funcție de această natură a entității în cadrul căreia este exercitată funcția de conducere” – a precizat instanța, concluzionând, prin urmare, că „se justifică reținerea unei obligații de abținere motivată de necesitatea evitării conflictului de interese în persoana celui care exercită o funcție de conducere în cadrul mai multor entități care gestionează fondurile cinegetice și piscicole și organizează activități de vânătoare”.
Prin urmare, constatând că Armand Chiriloiu avea obligația să se abțină de la a prezida acea ședință, „asupra procedurii de sancționare planând dubii cu privire la imparțialitate, în mod corect s-a dispus de către prima instanță anularea hotărârii Adunării Generale a AJVPS Argeș din 11.05.2023 (…)” repunerea lui George Adrian Vasile în dreptul de membru al asociației.
Frații Vasile, „executați” pentru… indisciplină
George Adrian Vasile, primul dintre cei șase vânători repus în drepturi la AJVPS Argeș, a fost organizator al Grupei 41 Bălăceanca și a cerut, printre altele, ca și fratele său, Aurelian (Relu) Vasile, limitarea vânătorii la speciile subpopulate, pentru a fi evitată extincția. Vă reamintim că „Jurnalul de Argeș” a publicat o serie de dezvăluiri ale lui Relu Vasile, exclus din asociație după ce i-a cerut președintelui Mihai Oprescu mai multă transparență și după ce a participat la o evaluare pe Fondul de vânătoare 41 Bălăceanca, unde a ieșit cota zero la iepure!
„Acolo am constatat că erau ani de când nu mai văzusem iepure; primeam autorizație la iepure, dar iepure nu mai era. Și atunci, cu cei din grup am căzut de acord să nici nu mai tragem la iepure, fiindcă n-avea niciun rost, că nu erau iepuri; voiam să le permitem puțin să dezvolte populația. Dar, bineînțeles, că erau și alți colegi de grupă pe care nu-i interesa că sunt iepuri puțini. Oamenii aveau autorizație, plăteau, nu știu, 2.000 de lei pe an taxa la asociație, și voiau să vâneze de banii ăia; aveau dreptate și ei. Și am zis hai să le forțez mâna celor din asociație să nu mai dăm cotă la iepure! Și singura metodă prin care le puteam forța mâna era să scoatem puțin la iveală dezastrul; că, dacă îl scoteam prea mult, se pierdea fondul de vânătoare” – ne spunea la vremea respectivă Relu Vasile, care a participat la acea evaluare din partea altei asociații. Pentru că nu au fost găsit niciun iepure, nu a mai fost dată cotă, iar de acest lucru a fost învinuit Relu Vasile, care consideră, la rându-i, că a fost „executat” în acea ședință din 11 mai 2023, unde „au votat 50 și ceva de persoane, dar în statut nu erau decât 11, printre care unul eram eu, deci erau zece”.
Astăzi, după ce fratele lui a câștigat procesul, Aurelian Vasile ne spune: „Până la urmă, justiția se pare că și-a făcut treaba. Fratele meu face parte dintre cei șase care au fost excluși din AJVPS Argeș pe 11 mai 2023. Și eu fac parte din acest grup. Cel care a prezidat acea ședință era Armand Chiriloiu, vicepreședinte al Asociației. Președintele Mihai Oprescu nu era de față, a avut probleme medicale sau, nu știu, asta a invocat la momentul respectiv. Situația acum e destul de clară. Având în vedere această hotărâre, George fiind primul dintre cei șase care a câștigat, ar trebui repus în drepturi, lucru pe care l-a cerut chiar astăzi (1 aprilie – n.r.), când a fost la asociație – cei de la Asociație sunt de acord, trebuie doar să-i înapoieze carnetul de vânător. În al doilea rând, având în vedere decizia, faptul că judecătorul a motivat, negru pe alb, spunând că Armand Chiriloiu, având calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, este în incompatibilitate cu funcția de conducere în cadrul AJVPS Argeș, atunci Armand Chiriloiu ar trebui să fie destituit din această funcție. De bun simț ar fi ca el să-și dea demisia din funcția de vicepreședinte al AJVPS Argeș.
Armand Chiriloiu, care e tot înfipt acolo de ani de zile, de zeci de ani, va fi dat de o parte și poate se va face loc pentru oameni de bună credință, care vor să facă lucrurile bine”.
„Vom demonstra astfel, că nu se poate conduce Asociația asta prin forță”
Luând în considerare respectiva decizie a Tribunalului Argeș și motivarea, Relu Vasile e convins „că și ceilalți vor câștiga de drept procesele, fiindcă este un principiu de drept, se numește «Autoritate de lucru judecat», iar în cadrul acesta o instanță s-a pronunțat deja; adică cel care a prezidat ședința Adunării Generale era în incompatibilitate și, implicit, acesta este un motiv de nulitate pentru hotărârea Adunării Generale. Ceea ce însemană că toți ceilalți care au fost destituiți în acea zi, indiferent de ce s-a mai invocat pe acolo, vor avea câștig de cauză.
Vom demonstra astfel, practic, că nu se poate conduce Asociația asta prin forță, cum au făcut-o până acum, și printr-o lipsă de respect față de membrii de bună credință. Avem oameni care chiar vor să schimbe lucrurile în bine, iar cei care au condus Asociația până acum au încercat pur și simplu să-i tragă pe linie moartă pe aceștia, dându-i afară prin măsuri din astea abuzive.
Tragic pentru Asociație e că acum va trebui să plătească cheltuielile de judecată. În cazul meu sunt cam de vreo 2.000 de euro; probabil pentru toți suma va sări de 10.000 de euro, ceva de genul acesta. Eu, dacă voi fi repus în drepturi, îmi voi plăti cotizația în continuare la AJVPS Argeș – am 20 de ani de când cotizez acolo – și voi rămâne membru, adică nu vreau să fac parte din organele de conducere.
La mine s-a tergiversat puțin procesul; s-au invocat probe cu martori care să ateste că i-am făcut eu pe ei «tâmpiți» într-o conversație privată pe WhatsApp – nu le-am negat niciodată (râde – n.r.). Chestia e că au adus un martor acum acolo, care probabil că a fost instruit, și omul acela a mințit, deși judecătoarea i-a pus în vedere că dacă minte, i se poate face plângere penală. Iar el a mințit cu lucruri care erau scrise, adică există o dovadă scrisă, în contradictoriu, cu ceea ce el a spus acolo. Și avocatul meu l-a întrebat: «Îți menții susținerea?». Fiindcă noi avem conversația scrisă. Iar el a zis că da, și-o menține. Prin urmare, avocatul o să-i facă o plângere penală acelei persoane. Mie îmi pare rău, într-un fel, că poate omul acela va fi condamnat, dar până la urmă oamenii trebuie să tragă o învățătură din toată chestia asta, că nu te poți duce să minți aiurea”.
Conducerea AJVPS tace
Am încercat să luăm un punct de vedere și de la cei din conducerea AJVPS Argeș, dar atât președintele Mihai Oprescu, cât și directorul executiv Nicolae Pleșiță nu au răspuns la apelurile noastre. A răspuns, însă, Armand Chiriloiu, dar nu a făcut niciun comentariu, cerându-ne să ne adresăm în scris..
0 Comentarii