# Opoziţia trece la dezvăluiri despre tăierea instalaţiilor Arpechim # Candidații ARD cer Guvernului Ponta să preia creanțele de la societatea turcă astfel încât activele Arpechimului să nu fie tăiate și vândute la fier vechi. Candidații ARD pe Colegiul Pitești au organizat vinerea trecută, la Universitatea Constantin Brâncoveanu, o conferință de presă extraordinară cu participarea societății civile, având ca temă protestele ce au avut loc în aceeași zi la Arpechim. După cum se știe, peste 300 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu s-au adunat săptămâna trecută în curtea combinatului și au protestat pentru salvarea instalațiilor scoase la mezat în urma unui foarte dubios contract de creanță semnat după venirea la putere a Guvernului Ponta. Protestatarii au cerut anularea licitaţiei în cadrul căreia urmau să fie scoase la vânzare aproape o mie de bunuri imobile de pe platforma petrochimică piteşteană, în contul unei datorii de circa şapte milioane de euro către o fantomatică societate înregistrată într-un off-shore din Lichtenstein. Dar iată opiniile, mai corect spus dezvăluirile, reprezentanților ARD conduși de senatorul Mircea Andrei, pe marginea acestui subiect atât de controversat în ultima vreme.
Mircea Andrei: „Pentru o datorie de 7 milioane euro, se dorește executarea silită a 40 milioane euro”
În acest context, Mircea Andrei, președintele ARD Argeș, a ținut să precizeze: „În anul 2004, Adrian Năstase vindea Petrom. Astăzi, PSD Argeș lipsește de la demersul nostru civic pentru a pune umărul la salvarea Arpechim. Din 2004 până în 2009 a existat efortul permanent de a salva acest combinat şi de a găsi soluţii pentru el. Amintiţi-vă de eforturile lui Adriean Videanu şi ale lui Emil Boc, dar, mai ales, amintiţi-vă de momentul iunie 2009, când Oltchim a preluat Petrochimia, statul român redevenind proprietar cu 54%. Acum ne aflăm în situaţia în care Oltchim cumpără marfă de la o unitate privată turcă, intermediarul nu-şi primeşte banii şi, pentru 7 milioane de euro, se doreşte executarea silită a 40 de milioane de euro. Au fost puse gaj iniţial nişte terenuri, dar pe urmă cineva, probabil din dorinţa de a termina această rafinărie şi de a lăsa pe drumuri nişte oameni, a hotărât să nu se mai execute terenurile, ci instalaţiile. Aşa se distruge o unitate economică de talia acestei rafinării. Mi se pare extrem de ciudat că o companie de stat îşi pune gaj bunurile cu titlu executoriu, iar cineva cu rea intenţie organizează aceşti paşi pentru a distruge instalaţiile. Ar fi fost foarte bună acum o discuţie cu parlamentarii USL de Argeş, care, iată, lipsesc, mai ales că există soluţii pentru ca acest dezastru să nu se întâmple. De exemplu, Guvernul poate prelua creanţele de la societatea turcă, aşa încât să nu fie distrus Arpechimul pentru doar 7 milioane de euro“. De asemenea, tot Mircea Andrei a mai subliniat că „i-am invitat pe parlamentarii USL public la această conferinţă, tocmai pentru a încerca să găsim soluţii la una din cele mai grave probleme ale momentului, în Argeş, însă, iată, lipsesc. Avem un reprezentant al Guvernului Ponta, piteştean de origine şi dornic să obţină un loc de parlamentar din partea piteştenilor, care trebuia să fie prezent aici. E vorba de domnul Daniel Constantin, care, de asemenea, nu a venit. Vă spun că sigur cineva este direct interesat ca Arpechim sa nu mai funcţioneze, să nu mai producă. E datoria noastră să facem totul pentru ca aşa ceva să nu se întâmple, fiindcă ce se petrece cu Arpechim e un jaf”.
Cătălin Bulf: „Dacă se vor tăia instalațiile, se vor desfiinţa aproximativ 18.000 de locuri de muncă în Argeș și Vâlcea”
Cătălin Bulf, candidatul ARD pe Colegiul Pitești-Nord a ținut și domnia sa să adauge: „Activitatea de petrochimie aproape că nu este posibilă fără activitatea de rafinărie. Iată motivul pentru care rafinăria trebuie salvată. Dacă această unitate se închide, vor pica, pe rând, precum piesele de domino, o sumedenie de alte unităţi industriale. Gândiţi-vă că de Oltchim depind aproximativ 70 de procente din activitatea şi producţia industrială a Vâlcii: CET Govora şi Combinatul de Sodă, care se vor închide şi ele. Minele de sare, care au o legătură directă cu celelalte unităţi economice, de asemenea, se vor închide. Alro Slatina va fi nevoită să importe acest produs cine ştie de unde şi cine ştie la ce preţuri. Pe scurt, în zonă se vor desfiinţa aproximativ 18.000 de locuri de muncă dacă se va tăia ansamblul de instalaţii de la Piteşti. Stau acum şi mă întreb cum a putut Andrei Gerea să se ducă în mijlocul oamenilor care protestau să-şi salveze locurile de muncă, atâta timp cât el este în comisia de specialitate a Camerei Deputaților şi nu a spus, în Parlament, nici măcar un cuvânt despre toate cele de mai sus?”.
Cătălin Teodorescu: „Nu e normal ca guvernul să nu aibă nicio reacţie”
Și Cătălin Teodorescu, candidatul ARD pe Colegiul Pitești Sud, s-a arătat revoltat de situația de la Arpechim: „Cel mai probabil, USL nu doreşte să se implice în salvarea instalaţiei. Ne dăm seama cu toţii că membrilor USL, fiind la putere, le este simplu să intervină. Noi am avut o iniţiativă, ne-am strâns într-un grup de oameni responsabili şi am încercat să conştientizăm membrii acestui guvern că de ei depinde repornirea rafinăriei. Dar iată că nu au nicio reacţie. A fost nevoie ca oamenii, protestatarii, să se pună împotriva executorului judecătoresc, aşa încât acesta să nu le taie instalaţiile. Nu e normal ca guvernul să nu aibă nicio reacţie, iar parlamentarii argeşeni, cu atât mai puţin“.
Ana Stan: „Reprezentaţii USL mimează că se ocupă de soarta rafinăriei”
Candidat pe colegiul Piteşti-Centru-Trivale, din partea Alianţei România Dreaptă, Ana Stan a făcut un apel la solidaritate pentru muncitorii rafinăriei Arpechim. “Reprezentanții USL trebuiau să fie azi aici, să căutăm soluţii pentru rafinăria Arpechim şi pentru oamenii care muncesc acolo şi care nu şi-au mai luat salariile. Din păcate, reprezentaţii USL mimează că se ocupă de soarta rafinăriei, ca atunci când s-au ocupat, în 2004 şi nu au făcut decât să o vândă pe un euro intereselor financiare ale OMV. Unde sunt reprezentanţii Guvernului care vor să ajungă în Parlament şi care se descoperă argeşeni o dată la patru ani? Noi suntem alături de muncitorii de la Arpechim şi ne solidarizăm cu ei în protestele pe care le organizează şi îi vom susţine în demersurile dumnealor, pentru că numai repornind rafinăria putem reporni inima şi economia judeţului. În plus, Guvernul va trebui să ofere un răspuns iniţiativei pe care noi, candidaţii ARD, am lansat-o pentru repornirea Arpechim. Este obligaţia lor să folosească orice soluţie reală şi viabilă, dar iată cum tratează Guvernul USL un judeţ întreg, cu dezinteres şi lipsă de onestitate”.
Marius Ionel