Web Analytics
scris joi, 06.02.2025

Semnal editorial. „Libertatea de a fi om”, de Bogdan Ezechil

În absolut niciun dicționar ce privește scriitorii argeșeni/piteșteni („Dicționarul subiectiv” al lui Sergiu I. Nicolaescu, „Dicționarul bibliografic. Scriitori, publiciști, folcloriști ai Argeșului (de la Neagoe Basarab până azi”, al lui Marian Stoica, în „Enciclopedia Argeșului și Muscelului” a lui Petre Popa etc.) nu e pomenit numele lui Bogdan Ezechil. Nici criticii literari, nu doar istoricii, nu s-au lăsat mai prejos și, în consecință, nu au scris un rând despre el. Au scris, însă, toți, despre soția sa, Dumnezeu să o ierte și pe ea, Liliana Ezichil. Iată cum „Jurnalul de Argeș” face istorie literară, fără a face un caz din asta.

Semnal editorial. „Libertatea de a fi om”, de Bogdan Ezechil

Și avem de-a face cu un scriitor uriaș, comparabil doar cu Daniel Turcea! Motivul acestei tăceri e unul singur. Bogdan Ezechil (29.09.1958 – 5.03.2020) a fost un însingurat, a avut doi-trei prieteni la Pitești și a scris poezie mistică. Nu frecventa boeme, doar biblioteca. După cum știm, poezia mistică, până în 1990, era un păcat capital, după 1990 nu a mai interesat pe mai nimeni.
Ei bine, un piteștean, Bogdan Ezechil, și-a asumat soarta de a fi mistic până la capăt. Din fericire, sau din păcate, din bănuții lui, a publicat, în timpul vieții, după 1990, trei cărți, toate la Editura „Paralela 45”. Și anume „Focul sacru” (poeme, 2005), „Etern-femininul, zeiesc vicleșug” (poeme, 2007) și, în fine, „Libertatea de a fi om. Metafizica Luminilor. Spiritualități islamice”, ultima carte tipărită, deși a lăsat în urmă sute de pagini de jurnal.

Am aflat, de la fiica sa Luiza Pavel, o enigmatică notație, din jurnalul inedit că „doar Jean mă va înțelege”. Dar nu scrisesem decât despre „Focul sacru”, tipărit târziu, mult în urma discuțiilor noastre din anii 90. A avut parte de o dramă. Fiica sa, Silvana, s-a sinucis sau a fost ucisă, în 2002. Bogdan Ezechil a avansat, atunci, o recompensă, pentru uciderea fetei sale. În urma morții fiicei sale mai mari, a oferit o recompensă și a devenit mistic. Nu mai conta nimic din ce a scris anterior. Toate cărțile sale, apărute ulterior, au fost mistico-religioase. A căutat în toate religiile de pe pământ alinare. Nu a găsit. A plecat din țară, s-a stabilit în Suedia, dar nu și-a găsit liniștea. Nici soția sa, profesoara universitară Liliana Ezechil, nu a găsit-o, a murit prematur, la 52 de ani.

Citește și Puya şi The Motans vin în mai la Archangels Fest Topoloveni. Organizatorii anunţă două mari schimbări

Citește și Părintele Felix Dubneac, artizanul picturii în frescă de la biserica Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită