Nutriționiștii atrag atenția că un aliment de pe masa de Paște pe care românii îl adoră poate să provoace probleme digestive grave. Drobul de miel, ouăle roșii, sarmalele, pasca și cozonacul sunt doar câteva dintre preparatele tradiționale care nu lipsesc de pe masa de Paște.
Citește și: Pădurea şi Lacul Stolnici intră în situl Natura 2000
Fără doar și poate, drobul de miel este considerat vedeta sărbătorilor pascale, însă nutriționiștii le atrag atenția românilor să nu îl consume pe acesta prima dată, atunci când se așază la masă. Potrivit lor, acest preparat, care se face în mod tradițional din organe precum ficat, inimă, rinichi și prapure, este foarte greu de digerat, iar consumul său pe stomacul gol poate provoca balonare, dureri abdominale sau chiar crize biliare.
Dacă ai ținut post, iar după Slujba de Înviere vrei să te delectezi cu preparatele pregătite pentru masa de Paște, nutriționiștii spun că organismul are nevoie de o tranziție blândă către mesele bogate. Astfel, ei recomandă să începi cu un ceai cald, un iaurt sau o gustare ușoară, înainte de a trece la alimentele mai grele precum drobul.
La rândul său, celebra nutriționistă Mihaela Bilic îi sfătuiește pe români să aibă mare grijă și la ouăle fierte. „Dacă consumi un ou fiert cu gălbenuș tare, care este greu de digerat, este posibil ca bila să fie afectată. Totuși, nu este o tragedie; nu te va duce la spital. Indigestia și disconfortul abdominal apar mai ales din amestecul de alimente”, a explicat Mihaela Bilic.
Citește și: Tradiții și superstiții în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul
Specialista este de părere că cel mai greu de digerat sunt produsele din carne, mai ales dacă sunt gătite în ulei. De aceea, ea recomandă ca friptura sau produsele din carne să fie consumate împreună cu legumele.
0 Comentarii