Şeful Poliţiei Române îl declară nevinovat pe comisarul-şef Nicolae Baciu

de | 4.09.2014 14:31 | Dezvăluiri

# Răsturnare de 180 de grade în Scandalul retragerii certificatului Orniss # Chestorul Petre Tobă: „Nu au rezultat date pertinente ori probe concludente, care să conducă la angajarea răspunderii disciplinare în sarcina dvs”
Fostul şef al Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul IPJ Argeș, comisarul-şef Nicolae Baciu, a fost mazilit în ianuarie anul acesta, după ce ex-comandantul Poliției argeșene, Petre Ionițescu (actualmente adjunct al inspectoratului) l-a destituit din funcție pe motiv că ar fi divulgat informații din categoria celor considerate clasificate. De atunci și până acum, asupra lui Baciu a fost aruncată anatema retragerii avizului de către ORNISS, ceea ce, pentru un militar de carieră, echivalează cu ștampila de  trădător. Însă minciuna are picioare scurte și treptat au început să iasă la iveală documente peste documente, provenind chiar de la structuri ale statului, care au demonstrat că Baciu n-a divulgat niciun secret de stat sau de serviciu din moment ce pe numele său nu a fost înregistrat niciun incident de securitate în decursul anului 2013. Iar acest fapt a fost confirmat de un înscris oficial pe care l-am publicat în urmă cu o lună și care era semnat de actualul șef al IPJ Argeș, comisar-șef Ionel Ispir. De altfel, toate documentele oficiale ieșite la iveală, după cum este și cel pe care vi-l vom prezenta acum, nu atestă altceva decât că un grup de sforari din structurile Ministerului de Interne a pornit împotriva acestui ofițer  incomod tăvălugul unei conspirații pentru a-l elimina din poliție. Numai că Nicolae Baciu a fost de fiecare dată mai tare pentru că a avut de partea sa adevărul, cel puțin din documentele în posesia cărora am intrat și pe care, de altfel, le-am și publicat. Finalul e de-a dreptul apoteotic deoarece, în Jurnalul de Argeș din această săptămână, vă prezentăm un document emanat de la cel mai înalt nivel al Poliției Române. Este semnat de însuși chestorul Petre Tobă, inspectorul general al Poliției Române, care scrie negru pe alb că nu s-au găsit „date pertinente ori probe concludente” care să atragă răspunderea disciplinară a lui Baciu în scandalul retragerii certificatului ORNISS ce a avut drept efect destituirea acestuia din funcția de șef al Serviciului Arme și Muniții. Vă simțiți cu conștiința curată, domnule ex-comandant Petre Ionițescu? Mai ales acum, când s-a dovedit că Baciu n-a trădat nimic și că l-ați schimbat din funcție printr-o execuție ce amintește de modul de operare și epurare stalinist. Și, mai ales, dormiți bine? (M.I)

Document 1. Răspunsul chestorului Tobă îi dă dreptate mie în sută cms-şef Baciu

Domnului Baciu Nicolae

Urmare a memoriului adresat Inspectoratului General al Poliției Române, vă comunicăm următoarele:
 Aspectele semnalate au făcut obiectul verificărilor în lucrarea înregistrată la MAI- Corpul de Control al Ministrului cu nr. 410327/13.06.2014.
De asemenea, urmare a dispoziției directorului general al Corpului de Control al Ministrului, o parte dintre acestea au fost verificate de ofițeri din cadrul Direcției Control Intern, în lucrarea înregistrată cu nr. 578564/15.05.2014.
Urmare a reverificărilor modului de soluționare al lucrării înregistrată la Direcția Control Intern cu nr. 578564/15.05.2014, de către ofițeri din cadrul Corpului de Control al Ministrului, au fost constatate unele deficiențe, sens în care inspectorul general al Poliției Române a dispus măsuri în conformitate cu normele legale care reglementează regimul disciplinar al personalului din MAI, față de ofițerii care au soluționat lucrarea.
Totodată, precizăm că din verificările efectuate în lucrarea înregistrată la unitatea noastră cu nr. 578564/2014, nu au rezultat date pertinente ori probe concludente, care să conducă la angajarea răspunderii disciplinare în sarcina dumneavoastră.
Cu stimă,
Inspector General, chestor general de poliție, Tobă Petre
Director, comisar-șef de poliție
Sandu Tudor

Document 2. Cms-şef Nicolae Baciu: „Măsurile luate împotriva mea au la bază ticluirea unui dosar de tip poliţie politică”

IPJ Argeș
Cms-şef Baciu Nicolae
06.06.2014

RAPORT
Către IGPR-Direcția Control Intern

Am luat cunoștință despre sesizarea numitului Tămâianu Alexandru transmisă către Corpul de Control al MAI la data de 27.03.2014. Această sesizare a fost înregistrată cu nr. 410187/31.03.2014 la Corpul de Control al MAI și înregistrată la IGPR-Direcția Control Intern cu nr. 578564 din 15.05.2014. Sesizarea cuprinde 3 (trei pagini). Reprezentanții Direcției de Control din cadrul IGPR nu au mandat să îmi prezinte întregul conținut și îmi solicită să răspund punctual la următoarele întrebări:
1. Dacă în cursul anului 2013 i-ați prezentat numitului Tămâianu Alexandru un material de informare emis de SIPI Argeș referitor la persoana sa.
Răspuns: Nu este adevărat.
Constat cu regret că măsurile luate împotriva mea prin Dispoziția 2073 din 28.01.2014 a șefului IPJ Argeș au la bază ticluirea unui dosar de tip poliție politică și solicit urgent sesizarea organelor abilitate.
Față de cele de mai sus dispuneți!
Comisar-șef  Nicolae Baciu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii