Web Analytics

Şeful de la Doi şi un Sfert: ”Nu am spart noi contul de Facebook al lui Dănuţ Dinu”

de | 10.07.2013 21:54 | Actualitate

# Scandal cu comisarul-şef Dănuţ Dinu (foto) # Ofițerul de presă al Poliției e cercetat disciplinar pentru că a strâns bani pentru  o campanie umanitară pentru salvarea unei fetițe bolnave de cancer. Comisarul-șef Dănuț Dinu, ofițerul de presă al Poliției argeșene, a ajuns subiectul unei anchete interne de la nivelul IPJ. De la ce i se trage cercetarea disciplinară? De la implicarea sa într-o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru ajutorarea unei fetițe bolnave de cancer, în urmă cu 1-2 luni, dar și de la niște presupuse contestații pe care comisarul-șef le-ar fi întocmit, de pe calculatorul Poliției, pentru o cunoștință a sa, împotriva unui proces verbal de contravenție rutieră. Cunoscut ca o fire caritabilă, mai ales în privința copiilor, ofițerul de presă trebuia să ceară acordul superiorilor înainte de a implica imaginea instituției pe care o reprezintă în acțiunea umanitară pe care o promovase intens chiar pe contul său de Facebook. Cercetarea disciplinară desfășurată de corpul de control al inspectorului-șef se pare că ar fi fost declanșată în urma unor sesizări ale colegilor de la Direcția de Protecție Internă. Pentru informarea cititorilor cu privire la aspectele cercetării disciplinare a ofițerului de presă, i-am contactat telefonic pe comisarul-șef George Păltineanu, șeful Direcției de Protecție Internă din Argeș și pe comisarul-șef Petre Ionițescu, comandantul Poliției Județene.

Șeful DIPI, comisar-șef George Păltineanu: „Nu știu de ce dl. Dinu are certitudinea că sesizarea e plecată de la noi”

# Domnule comisar-șef, ce puteți să ne spuneți despre ancheta disciplinară ce îl vizează pe comisarul-șef Dănuț Dinu?
– Întrebați poliția, în funcție de rezultatul anchetei lor. Eu, dacă vreți să vă dau un răspuns, atunci trebuie să faceți o cerere scrisă. Nu pot să vă spun altfel nimic, îmi pare rău că nu pot să vă dau amănunte, dar nu am voie. Asta înseamnă că încalc eu norma de lucru. Dar atâta timp cât am văzut că a apărut scris în ziar că s-a demarat o anchetă și că se fac cercetări, cred că cel mai simplu ar fi să întrebați la poliție. Ca să aveți imaginea totală. Plus că s-au făcut și verificările, deci se vede dacă a reieșit ceva din ancheta internă.
# Dar nu direcția pe care o conduceți a sesizat Inspectoratul?
– Nu am voie să vă spun, pentru că asta face parte din specificul activității noastre. Nu pot să vă dau amănunte. Poliția poate să spună, dacă ar fi ceva în neregulă acolo, cu dl. Dinu. D.I.P.I. trebuie să aibă în atenție dacă sunt încălcări ale normelor de lucru, eventual comise de polițiști. Acum nu facem noi anchetă efectivă, cercetări, dar acestea se fac de către instituția abilitată, în speță poliția, corpul de control. Deci, dacă vreți amănunte, puteți întreba la IPJ și vedeți ce a reieșit de acolo.
# Ați văzut, desigur, că domnul Dinu a afirmat deja în presă că i-a fost spart contul de Facebook în timpul cercetărilor.
– Am văzut că domnul Dinu ar fi spus presei că i-ar fi fost contul spart de către noi. Deci așa ceva nu este adevărat, pentru că fiecare răspunde la rândul lui pentru faptele pe care le comite. Asta pot să vă spun, că nu e adevărat că i-am fi spart noi contul de FB. Am citit și eu că, mai spune dumnealui, că face plângere. În primul rând că nu știu de ce are certitudinea că sesizarea e plecată de la noi. Eu nici nu vă confirm, nici nu vă infirm. Deci asta este aprecierea dumnealui. Dumnealui crede că e făcută neapărat de la noi, de la D.I.P.I. Dar dacă dumnealui afirmă că cineva i-a spart contul personal, o să se facă anchetă să se vadă dacă este real. Ceea ce pot să vă spun, pe speță, că serviciul nostru nu a încălcat nicio normă de lucru.
# Atunci vă întreb altceva. Dar ca persoană privată, dl. comisar Dinu ar fi avut voie să promoveze o acțiune caritabilă, fără a implica în vreun fel imaginea instituției la care lucrează?
– Nu știu, întrebați la poliție pentru că eu nu am voie să vă răspund. Vreau să fiu amabil cu presa, dar nu am voie să spun. Ipotetic vorbind, în Legea 360 sunt prevăzute niște condiții, dacă are sau nu are voie. Dar asta puteți să întrebați la Corpul de Control, la IPJ Argeș .

Comandantul Poliției Argeș, Petre Ionițescu: „Noi verificăm cât a fost de caritabilă acțiunea”

# Domnule inspector-șef, am înțeles că domnul Dănuț Dinu, ofițerul de presă al IPJ, este cercetat disciplinar.
– Da, este o anchetă internă și atâta tot, nu este nimic deosebit. Și nimic spectaculos.
# Din ceea ce s-a spus, ar fi fost vorba de o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru o fetiță bolnavă de cancer și domnia sa s-a implicat.
– Da, noi verificăm să vedem cât a fost de caritabilă acțiunea, pentru că a apărut pe contul lui de Facebook, care este public. Nu i-a spart nimeni niciun cont, și-a postat el singur, se poate vedea de către oricine pe Facebook. Și cu privire la celălalt aspect, este o anchetă demarată, nu știu deocamdată, pentru că nu s-a finalizat. Nici măcar niște rezultate parțiale nu avem, deci nu pot încă să mă pronunț. Dar nu este nimic atât de spectaculos cum s-a scris. Trebuie să vedem dacă sumele de bani care s-au strâns au plecat, într-adevăr, către fetiță. Când e vorba de bani, e ceva mai delicat, mai ales fiind vorba și de meseria de polițist.
# Vă mai amintiți cumva în ce perioadă a fost acea acțiune caritabilă?
– Nu știu exact, acum 2 luni sau acum o lună. Deci nu foarte demult, dar nici foarte de curând.
# Ipotetic vorbind, ca persoană privată, domnul Dinu ar fi avut voie să colecteze bani pentru o acțiune umanitară în care să nu implice imaginea instituției poliției?
– Nu știu, asta ancheta trebuie să stabilească. De-aia am Corp de Control, să facă toate verificările și să-mi spună și mie, dacă a folosit instituția poliției ca să strângă doar oamenii, dacă a folosit instituția poliției ca să-i facă pe participanți să doneze bani pentru acțiunea caritabilă. Deci astea sunt întrebările la care eu trebuie să-mi găsesc un răspuns prin specialiștii pe care îi am în subordine.
# Înțeleg că, dacă domnul Dinu voia să se implice într-o acțiune caritabilă, ar fi trebuit să ceară o aprobare prealabilă?
– Cu siguranță.
# De la cine ar fi avut nevoie de aprobare? De la conducerea IPJ sau de la DIPI?
– Se făcea o solicitare și la Protecție Internă, dar, în mod normal, el fiind angajat al IPJ-ului, de la comanda IPJ-ului.
# Dacă va fi găsit vinovat de ceva, la ce s-ar putea aștepta?
– La o sancțiune disciplinară.
# Înțeleg că cercetarea disciplinară încă este în curs. În ce fază este?
– Nu știu nici eu, dar probabil că într-o fază destul de avansată. Din câte îmi aduc aminte, am solicitat-o în urmă cu 2-3 săptămâni. Deci, cam în 35-45 de zile, ar trebui să se termine.
# Cei despre care s-a spus că le-a întocmit contestațiile pe calculator erau rude, prieteni sau ce relații aveau cu dânsul? Și cine i-a făcut sesizarea? Cumva cei de la Rutieră?
– Nu știu dacă erau rude, prieteni, din nou ancheta va stabili asta, eu nu pot să mă pronunț. Iar  cu privire la cine a făcut sesizarea, nu știu dacă cei de la Rutieră sau altcineva. Dar nu cred că de la Rutieră.
# Dar a fost făcută sesizare de către cineva din IPJ ori s-a autosesizat DIPI?
– Nu pot să vă răspund. 
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole