Web Analytics

Şefii de la COMDATA şi-au obligat angajaţii să intre la lucru într-un spaţiu toxic

de | 4.07.2019 13:43 | Dezvăluiri

# Dezinsecţie şi dezinfecţie cu un biocid neavizat, la birourile unui call center # Direcția de Sănătate Publică Argeș confirmă că a fost folosit un produs neavizat pentru spații publice

Tensiunile izbucnite în urmă cu doi ani s-au reaprins la firma italienilor de la COMDATA Service SRL, ce are la Pitești peste 400 de angajați vorbitori de limbă italiană, mulți dintre ei operatori care preiau apelurile din Italia pentru plângeri referitoare la serviciile TELECOM Italia. Problemele semnalate de angajați nu sunt puține și au fost aduse la cunoștința redacției „Jurnalul de Argeș” de către Tiberiu Pielmuș (foto), liderul de sindicat pe care firma a fost obligată să-l reîncadreze, prin hotărâre judecătorească, după o concediere abuzivă și căruia angajatorul a fost nevoit să-i plătească, pe deasupra, și salariul aferent perioadei în care a fost disponibilizat ilegal.

Una dintre problemele majore semnalate de șeful sindicatului este un incident petrecut în urmă cu patru luni.
„E vorba de o situație deosebit de gravă, care s-a petrecut în data de 25.02.2019, cu ocazia efectuării unei dezinsecţii și dezinfecții. În dimineața acelei zile, operatorii care s-au prezentat la program au acuzat și sesizat către conducere un miros deosebit de înțepător și toxic în sălile în care își desfășoară activitatea. În aceste condiții improprii și periculoase pentru sănătatea angajaților, aceștia au părăsit sălile de lucru, acuzând usturimi de ochi/gât, amețeli, senzații de vomă. Fiind informat de șefii de sală că angajații au părăsit locurile de muncă, administratorul, împreună cu șeful societății care a efectuat dezinsecția și dezinfecția, a venit între oameni și a comunicat faptul că totul este în regulă, iar soluția care a fost folosită este avizată de către DSP și nu prezintă niciun risc care să afecteze sănătatea și capacitatea de lucru, reproșând că oamenii exagerează și au părăsit nejustificat locurile de muncă. După această comunicare, angajații au fost obligați de către administrator să se întoarcă la locurile de muncă și să reînceapă activitatea, altfel vor fi puși nemotivați pentru timpul nelucrat”, povesteşte liderul sindical Tiberiu Pielmuș.

DSP: “S-a utilizat un produs biocid care nu este avizat pentru utilizarea în spații private …”

După verificările făcute că urmare a sesizărilor înaintate de către secretarul organizației de sindicat, Petrișor Roberto Stegăroiu, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș și la Direcția de Sănătate Publică Argeș, s-a dovedit contrariul.
Iată ce se arată, spre exemplu, în răspunsul primit de Sindicatul Comdata de la DSP Argeş:
„Urmare a adresei ITM Argeș înregistrată la DSP Argeș (…), vă informăm următoarele:
– operațiunile de dezinsecție şi dezinfecţie în birourile şi departamentul de producţie ale SC Comdata Service SRL s-au efectuat în data de 24-25.02 2019 cu firma specializată SC Albena Clean M&G SRL Pitești;
– pentru dezinfecție s-a utilizat un produs biocid care nu este avizat pentru utilizarea în spații private și în zone de sănătate publică.
– pentru nerespectarea regimului produsului biocid, SC Albena Clean M&G SRL a fost sancționată contravențional, conform legislației în vigoare”.

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea avocatului Comdata
„Responsabilitatea o poartă furnizorul serviciului DDD (n.r. – deratizare, dezinfecție, dezinsecție)”, a precizat, pentru Jurnalul de Argeș, Răzvan Socoteanu, avocatul Comdata.

Liderul de sindicat: „Acest fapt se încadrează la atentat împotriva sănătăţii şi a vieţii angajaţilor în mod voit”

“Angajații au fost supuși și obligați să presteze activitatea într-un mediu toxic, în care s-au folosit substanțe care nu erau avizate pentru utilizarea în spații private și zone de sănătate publică. Considerăm că acest fapt se încadrează la atentat împotriva sănătății și a vieții angajaților în mod voit de către administratorul punctului de lucru din orașul Pitești al SC COMDATA SERVICE SRL. În urma acestui abuz s-a cerut de către dl. Stegăroiu Petrișor Roberto, sprijinit de organizația de sindicat, demiterea din funcțiile de conducere a persoanelor implicate”, mai spune liderul Sindicatului Comdata.
Sindicatul așteaptă răspuns la sesizările înaintate cu privire la această stare de fapt, însă liderii săi sunt sceptici că vor primi un răspuns.

 
UPDATE Ce spun oficialii Comdata

In ceea ce priveste sesizarea cu privire la pseudo-incidentul produs in data de 25.02.2019, cu ocazia efectuarii unor lucrari de igienizare a spatiilor de lucru, va precizam ca este total falsa afirmatia numitului Pielmus Tiberiu Marian in sensul ca salariatii ar fi fost obligati sa presteze activitate in acea zi si in acea sala de lucru, in prezenta mirosului solutiilor utilizate.
Astfel, societatea a desfasurat actiunea de dezinsectie si deratizare din data de 25.02.2019 prin intermediul unei societati cu care avea contract la acea data, respectiv, societatea Albena Clean M&G SRL, societate care ne-a asigurat ca solutia folosita pentru dezinsiectie si deratizare este conforma normelor in vigoare si poate fi utilizata in spatiile Comdata;
Dupa actiunea de deratizare si dezinsectie, Comdata Service SRL a luat masura aerisirii incaperii inainte de inceperea activitatii din data de 25.02.2019, conform instructiunilor primite de la prestatorul de servicii, tocmai pentru ca aceasta masura ne fusese comunicata in seara de 24.02.2019.
Avand in vedere ca la ora inceperii programului de lucru, in sala de lucru inca se mai simtea mirosul solutiei folosite de prestator, societatea a luat masura acordarii – in ziua respectiva – a unei zile libere platite angajatilor care isi desfasurau activitatea in incaperea afectata, nemaifiind necesara recuperarea acesteia la o data ulterioara, cu toate ca potrivit art. 122, alin. 3 din Codul Muncii, angajatorul era indreptatit la recuperarea timpului liber acordat.
Imprejurarea ca in ziua respectiva, au fost si salariati care, desi primisera zi libera platita din cauza acelui incident, au refuzat sa paraseasca sediul Punctului de Lucru Pitesti, rezulta ca, pe fondul acestui refuz, continuarea prezentei in sala de lucru nu incumba o responsabilitate din partea societatii atat timp cat acei lucratori nu puteau fi evacuati cu forta din sediul societati
i”, precizează, prin Alessandro Pinto, GTS Concept Consulting SRL administratorul persoană juridica al Comdata Service

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii