Web Analytics

Sechestrul pe bunurile lui Inquieto îi loveşte pe cei care au cumpărat de la el apartamente în rate

de | 25.04.2018 20:12 | Dezvăluiri

6 Nicola# Cum a generat mafia italiană o mare problemă socială în Piteşti # Zeci de piteșteni se află  în această situație disperată  # Liviu Stancu, avocatul unora dintre creditorii firmei de construcții a italianului, pune punctul pe I: “Există şi riscul ca acești oameni să-și piardă apartamentele…”

Cei care au contractat apartamente de la firmele lui Nicola Inquieto (omul de afaceri italian reţinut pe 12 aprilie pentru spălare de bani, asociere și participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot)  și  au plătit o parte din rate, dar n-au devenit încă proprietari sunt tot mai neliniștiți după ce, în baza ordinului de indisponibilizare emis de Tribunalul Napoli din Italia, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au instituit sechestru asigurator pentru 209 bunuri imobile, printre care și 85 de apartamente. Deși oamenii au primit asigurări din partea reprezentanților dezvoltatorului imobiliar că nu vor rămâne fără locuințele în care și-au investit economiile, specialiștii în Drept sunt de altă părere.

6 apartamente2Am stat de vorbă cu avocatul Liviu Stancu, la care au apelat deja o parte dintre creditorii dezvoltatorului imobiliar (furnizori), impacientați, la rândul lor, de incertitudinile care planează asupra sumelor pe care le au de încasat de la firmele lui Nicola Inquieto. Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției a vorbit  inclusiv despre problema socială generată de  instituirea sechestrului asigurator pe 85 de apartamente.
„Problema este că persoanele care sunt prinse în acest subiect vor trebui să facă față unui complex de situații  juridice extrem de delicat. În primul rând, vor avea de făcut față unei măsuri de indisponibilizare, care este instituită pe teritoriul României de către un alt stat (din ce știu eu, este un sechestru pus de italieni). Acești oameni trebuie să își procure ceea ce se numește titlu executoriu, adică o sentință judecătorească împotriva societății care le datorează bani. Ca să scoată acest titlu executoriu, ei trebuie să dovedească faptul că societatea nu este capabilă să-și execute obligația de a le livra apartamentul, lucru care la acest moment nu este cert. Societatea se află într-o situație judiciară care produce o ipoteză: exisă o premisă că această societate n-o să le poată da spațiile, bunurile. Dar nu este cert lucrul acesta. Încă nu se știe… Poate sechestrul se va ridica și se vor debloca aceste chestiuni. Asta este o problemă foarte mare: incertitudinea faptului că societatea își va executa sau nu obligația”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, avocatul Liviu Stancu.
Locatarii apartamentelor cumpărate în rate de la firmele lui Inquieto, care n-au devenit încă proprietari, stau ca pe jar. „Deocamdată, reprezentanţii firmei (dezvoltatorului) i-au asigurat pe oameni că sechestrul nu-i va afecta cu nimic şi că n-ar trebui să-și facă griji”, a explicat, contactată de Jurnal de Argeş, Georgiana Papuc, administratorul blocurilor M 8 și M 10 Găvana, vândute, apartament cu apartament, de către dezvoltator.

„Putem vorbi de o posibilă problemă socială”

În realitate, sunt motive de îngrijorare. Întrebat de Jurnal de Argeș dacă există riscul ca acești oameni să-și piardă apartamente achitate, în unele cazuri, aproape integral/banii plătiți în contul ratelor, avocatul Liviu Stancu a explicat: „Da, există riscul ca acești oameni să-și piardă apartamentele. Dar, deocamdată, nimeni nu-i va da afară. Asta este cert. Și pentru o lungă perioadă de timp, nimeni nu le va afecta folosința, locuitul, cel puțin până când se va rezolva situația judiciară a persoanei cercetate penal și a bunurilor. Dacă se va stabili că persoana respectivă nu este vinovată, se vor ridica sechestrele. Dacă va fi găsită vinovată, trebuie văzut ce prejudiciu este și ce cuantum din prejudiciu ar acoperi aceste apartamente. La unele dintre acestea, se poate ridica sechestrul, la altele nu. Sunt foarte multe incertitudini. S-ar putea pune problema scoaterii oamenilor din aceste apartamente, în contextul finalizării procesului penal, condamnarea unor personaje şi o măsură definitivă. Există acest pericol, dar nimeni nu poate spune dacă este cert sau nu.(…)  E o problemă dureroasă şi, fiind vorba de foarte mulţi oameni implicaţi, putem vorbi de o posibilă  problemă socială”, mai spune avocatul Liviu Stancu.
În plus, oamenii nu știu dacă să mai plătească, în continuare, ratele pentru apartamentele pe care s-ar putea să nici nu devină proprietari.
„Cum relaţia civilă între ei şi societatea comercială de la care cumpără apartamentul este în curs, ei ar trebui să-şi plătescă  ratele, pentru că au un contract cu societatea comercială respectivă. Pe de altă parte, oamenii nu știu dacă să mai facă acest lucru. E de-a dreptul cinic… Conform Dreptului civil român, trebuie să-și plătesc ratele, deşi simt că din cauza problemei care a apărut, s-ar putea să nu mai obţină dreptul de proprietate asupra apartamentului”, mai spune avocatul.

„Vom vedea ce tipuri de acţiuni judiciare vom întreprinde”

Incertitudinea îi neliniștește și pe creditorii dezvoltatorului imobiliar (unii dintre ei având sume uriașe de încasat de la firmele italianului). Furnizorii se tem că vor rămâne cu ochii în soare, în contextul sechestrului pus pe bunurile lui Inquieto și al procedurilor ce vor urma.
„Categoric că şi furnizorii, creditorii, au motiv de îngrijorare. Cum societatea nu-şi mai poate vinde apartamentele, nu mai poate încasa. Nemaiîncasând, nu mai poate să-şi plătească facturile. Este un lanț de consecințe. Nemaiputând să-și plătească facturile, ar putea intra în faliment. Dacă unul dintre furnizori, spre exemplu, are contractate valori foarte mari cu societatea, la rândul lui, acel furnizor poate intra în faliment(…).
O  parte dintre furnizori sunt clienţii mei. Evaluăm situaţia. Deocamdată, am înţeles că au avut loc discuţii la nivelul conducerii societăţii… Aşteptăm să vedem ce probleme se vor naşte în urma sechestrelor. În funcţie de ce se va întâmpla, vom vedea ce tipuri de acţiuni judiciare vom întreprinde”, a mai explicat avocatul Liviu Stancu.

*** *** ***

Ce afaceri are în Argeş Nicola Inquieto

Reținut la sfârșitul săptămânii trecute pentru 30 de zile pentru asociere și participare la infracțiuni de tip mafiot, omul de afaceri italian Nicola Inquieto are un adevărat imperiu imobiliar în Pitești și în Argeș. Surse apropiate anchetei ne-au declarat că Nicola Inquieto are zeci de terenuri în Pitești și sute de apartamente construite.
Nicola Inquieto deține trei firme în Pitești. Prima este Vitality Sport SRL, la care Nicola Inquieto deține 20% din acțiuni, iar soția sa – Ioana Andreea Petrescu – 80%. Conform ultimelor informații de la Ministerul Finanțelor, Vitality Sport a avut în 2016 pierderi de 17655 lei.
Cea de-a doua firmă este Italy Construcții, firmă ce figurează la Ministerul Finanțelor cu 2 angajați. Nicola Inquieto are 99,8% dintre acțiuni, iar soacra sa Ioana Andreea Petrescu deține un procent de 0,02%. Firma a avut pierderi în ultimii ani: 1.029.147 lei în 2015 și 2.639.395 lei în 2016.
Cea mai profitabilă firmă, conform datelor oficiale, este Daniela Construcții, acolo unde Nicola Inquieto are toate acțiunile. În 2016, Daniela Construcții a avut profit de 345.738 lei, în 2015 profitul a fost de 947.430 lei, iar în 2014 profitul a fost unul record: 1.277.840 lei. (D.G.)

*** *** ***

Chiar în ziua arestării italianului, Primăria Piteşti a preautorizat construirea unui bloc pe numele soţiei lui Inquieto

6 panouPUDPe 11 aprilie, chiar în ziua în care omul de afaceri Nicola Inquieto era reținut de DIICOT, Primăria Pitești instala un panou într-o parcare din centrul Piteștiului, pe b-dul. I.C. Brătianu nr. 28 A (în spatele bazarului Gheorghe Lazăr), reprezentând o etapă precursoare a eliberării unei autorizații de construire (modificare PUZ) pe numele Inquieto Petrescu Ioana Andreea, soția italianului suspectat de legături cu Camorra. Concret, este vorba de etapa de informare și consultare a publicului, în vederea elaborării Planului Urbanistic de Detaliu pentru ”Construire locuință”. În imaginile puse pe panou se vede însă un bloc cu 3 etaje. În informațiile scrise pe respectivul panou se precizează că cetățenii sunt invitați să depună observații și propuneri scrise până pe 26 aprilie la Primăria Pitești. (D.G.)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole