Sebastian Papaiani s-a născut la Pitești, la 25 august 1936, pe strada Crinului, și a decedat la București, la 27 septembrie 2016. Tatăl său a fost de origine greacă. A fost unul dintre cei mai mari actori români de film, teatru, televiziune și voce.
Cu siguranță, cel mai mare din Pitești, oraș cu a cărei Primărie s-a judecat mulți ani după 1990 pentru restituirea pământului pe care s-a aflat casa părintească. Nu se poate, i s-a spus, e o parcare acolo, oferindu-i-se un teren la granița cu Ștefăneștiul, dar la care nu exista nicio cale de acces.
Firește, pe locul parcării a apărut un bloc cu birouri de afaceri. Cineva a propus la Primăria Pitești să i se acorde titlul de Cetățean de Onoare, dar i s-a răspuns imediat: „Nu se poate! Noi ne judecăm cu Papaiani!”
La 1 martie 2013, cinematograful „Modern” a primit, în prezența artistului și a regizorului Geo Saizescu, numele de „Sebastian Papaiani”. Nu pentru multă vreme, în octombrie 2022 clădirea primind denumirea de Teatrul „Victoriei”, în urma privatizării. În ciuda demersurilor Primăriei Pitești de preluare a cincematografului aflat în stare de faliment, cei de la RomâniaFilm au preferat un privat. Uneori, acolo, mai are loc câte un spectacol, neexistând stagiune teatrală.
Sebastian Papaiani a debutat în filmul „Partea ta de vină”, în 1963, celebritatea venind imediat, în 1964, cu filmul „Un surîs în plină vară”, prin rolul magistral jucat al lui Făniță. A urmat succes după succes – „Diminețile unui băiat cuminte” (1967), „Balul de sîmbătă seara” (1968), „Brigada Diverse în alertă! (1971), „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Păcală” (1974) ș.a.m.d.
Citește și Luminiţa Borta: Portret al artistului la tinereţe (19)
0 Comentarii