Web Analytics

Seară Beethoven la Filarmonica Piteşti

de | 1.06.2017 08:06 | Actualitate

filarmonicaDFilarmonica Piteşti organizează joi, 8 iunie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu un program integral Ludwig van Beethoven. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Alexandru Ganea, va concerta pianistul Szöcs Botond.

În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura la Coriolan, op. 62, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 37, şi Simfonia nr. 6, Pastorala, op. 68.

Alexandru Ganea a absolvit Liceul de Artă „George Enescu” din Bucureşti (specializarea vioară), Academia de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializări vioară şi muzică de cameră, şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră, clasa Dumitru Goia. Tot la Academia de Muzică a finalizat studiile de master la vioară şi muzică de cameră şi de perfecţionare dirijat orchestră cu Sabin Pautza. Este doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În prezent este conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei Simfonice „Universitaria” a U.N.M.B. A colaborat cu filarmonicile din Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Botoşani, Craiova, Chişinău, Giurgiu, Târgovişte, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Bacău. Între 2008 şi 2012 a fost dirijor al Filarmonicii Piteşti, unde este invitat ca dirijor permanent.

A colaborat cu pianiştii: Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Horia Maxim, Horia Mihail, Csiky Boldizsar, violoniştii Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, violonceliştii Marin Cazacu, Alexandru Moroşanu, Răzvan Suma, contrabasistul Petru Iuga, harpistul Ivan Roncea, flautistul Cătălin Opriţoiu, oboistul Dorin Gliga, cornistul Petrea Gîscă şi sopranele Felicia Filip şi Valentina Naforniţă.

În 2014 îi apare, la Editura „Glissando”, volumul „Repere dirijoral-stilistice ale programatismului” şi, în 2015, la Casa de discuri „Eurostar”, CD-ul „Enescu, Lipatti, Silvestri”, protagonişti fiind Orchestra „Universitaria” a U.N.M.B. şi dirijorul Alexandru Ganea.

Născut în 1995, tânărul pianist Szöcs Botond a fost studentul doamnei Stela Drăgoi la Facultatea de Muzică a Universităţii din Braşov. A susţinut recitaluri camerale în Braşov, Alba-Iulia, Râmnicu-Vâlcea, Cluj-Napoca şi în sala mică a Ateneului Român. A participat cu succes în ţară la festivaluri studenţeşti. A mai concertat cu filarmonicile din Satu Mare şi Braşov. Este în premieră la Filarmonica Piteşti.

M.I.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii