Web Analytics
scris joi, 28.11.2019

Se vinde păstrăvăria lui Ţiriac de la Stoeneşti. Aveţi 750.000 euro?

# Firma din București care o administra a intrat în faliment

Se vinde păstrăvăria lui Ţiriac de la Stoeneşti. Aveţi 750.000 euro?

S-a dorit să fie una dintre cele mai mari afaceri din comuna musceleană Stoeneşti, dar acum a ajuns în impas. Firma care administrează o păstrăvărie modernă în satul Lunca Gârtii a intrat în faliment în această lună, iar întreg complexul piscicol de lângă râul Dâmboviţa a fost scos la vânzare pentru plata datoriilor.

Păstrăvăria Nereus a pornit activitatea în anul 2013, cu o producţie anuală preconizată de 360.000 de kilograme de peşte. Dotată cu staţie de incubaţie şi bazine de creştere, utiliza icre de peşte din Statele Unite ale Americii pentru a popula bazinele cu păstrăvul destinat comercializării. La acel moment, sătenii, impresionaţi de investiţie, puteau jura că afacerea este a lui Ion Ţiriac şi nu puţini erau cei care spuneau că l-au văzut pe magnat venind cu elicopterul în Lunca Gârtii pentru a inspecta păstrăvăria. Firma administrator este Nereus Management Bucureşti, care a intrat în insolvenţă anul trecut, la cererea debitorului, beneficiind şi de un plan de reorganizare aprobat în decembrie 2018. Numai că planul nu a funcţionat, astfel că s-a ajuns în situaţia în care a intervenit falimentul, iar acum creditorii aşteaptă să fie despăgubiţi cu o sumă totală estimată la circa 4,2 milioane de lei. Mare parte din sumă ar urma să provină din vânzarea păstrăvăriei, preţul stabilit de executor pentru aceasta fiind de 750.000 de euro.

Zeci de tone de păstrăv într-un singur an

Suprafaţa totală a complexului piscicol de la Lunca Gârtii este de 6.526 mp, întreg terenul întinzându-se pe patru hectare. Un teren concesionat de la Primăria Stoeneşti, concesiunea urmând să fie preluată de viitorul proprietar până în anul 2059. Complexul cuprinde 72 de bazine de creştere a peştelui şi un luciu de apă de peste cinci mii de metri pătraţi. Păstrăvăria funcţionează pe principiul populării cu 250.000 de icre embrionate odată, la fiecare două luni, astfel încât seriile ajung la maturitate succesiv. Durata de creştere a unei serii de la stadiul de icre embrionate la păstrăv este de 16-18 luni. Există şi o unitate de procesare, cu o capacitate de eviscerare de 40 de peşti pe minut, un spaţiu de afumare, patru de depozitare şi unul de congelare. Complexul dispune şi de o flotă auto de patru autoutilitare.
În anul 2017, înainte să apară problemele cu o bancă, totalul vânzărilor de produse din păstrăv şi icre înregistrate la Lunca Gârtii a fost de 42.240 kg păstrăv eviscerat, 951 kg păstrăv afumat, 64 kg icre de păstrăv, 7 kg păstrăv afumat decapitat, 7 kg batog păstrăv, 7 kg file afumat şi 1.456 kg file proaspăt, cifra de afaceri fiind cu puţin peste un milion de lei.

Ploile şi concurenţa au distrus afacerea

Problemele la păstrăvărie au început chiar din primul an de activitate, iar potrivit planului de reorganizare principalele cauze au constat în impactul fenomenelor meteo imprevizibile. Ba a plouat prea mult, ba a fost apa prea rece… Apoi, a crescut importul de păstrăv şi s-a accentuat presiunea concurenţială a altor păstrăvării din zonă şi din ţară. Complexul a funcţionat cu maximum 15 angajaţi, acum dispunând doar de personal de pază şi mentenanţă prin lichidatorul judiciar.
„Ştiu că e în lichidare şi că se vinde, mai sunt doar paznici acum acolo”, ne-a declarat primarul comunei Stoeneşti, Ion Marin. Despre Ţiriac nu ştie nimic, susţine edilul. „Eu nu am auzit nimic de aşa ceva”, zice Ion Marin, care speră că cel care va cumpăra păstrăvăria va menţine activitatea complexului piscicol.
Cătălin Ioan Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită