Web Analytics
scris vineri, 17.01.2025

Se umflă scandalul de la Spitalul Mioveni! Încă un bolnav susţine că a fost pus să plătească 100 milioane de lei pentru protezele… gratuite la genunchi!

Soția acestui om afirmă că dr. Theodor Popa vânează pacienți de la spitalul de stat unde este angajat, în interes privat

În replică, medicul incriminat spune că nu a cerut bani și că nu a condiționat niciun pacient

În ediția trecută a „Jurnalului de Argeș” vă relatam că un medic de la Spitalul Mioveni, dr. Theodor Popa, s-ar folosi de unitatea medicală, de stat, la care e salariat pentru a vâna clienți și pentru a câștiga, în particular, de pe urma acestor oameni aflați în suferință. Unul dintre foștii săi pacienți care suferă de gonartroză a dezvăluit că acest medic i-a cerut pentru o operație de protezare la genunchi, care e gratuită la Spitalul Mioveni, să vireze 7.700 lei (77 milioane lei vechi) într-un cont, în preziua intervenției ortopedice.

Se umflă scandalul de la Spitalul Mioveni! Încă un bolnav susţine că a fost pus să plătească 100 milioane de lei pentru protezele… gratuite la genunchi!

Articolul nostru a stârnit zeci de comentarii pe rețelele de socializare, cele mai critice venind din partea unei doamne, C.R., care a spus că soțul ei a pățit același lucru. Că a plătit 2.400 lei pentru două injecții cu acid hialuronic, care nu au avut niciun efect, și că bărbatului ei i s-au cerut 100 milioane lei vechi pentru protezare.

„Nu cred că e legal ca acești medici să lucreze în spital doar pentru vânătoare de pacienți pentru cabinetele lor private”

Am contactat-o pe doamna respectivă care a postat pe contul FB al ziarului un comentariu la articolul de săptămâna trecută. Lucrează în Italia și a acceptat să vorbească despre această problemă, în numele soțului ei, pentru că – o cităm – „trebuie să avem curaj să spunem adevărul” și pentru că „nu cred că este legal ca acești medici să lucreze în spital doar pentru vânătoare de pacienți pentru cabinetele lor private. Ori la stat și-ți faci datoria de doctor, ori ești privatizat!”
Cum a ajuns soțul ei, în vârstă de 62 de ani, cu gonartroză la ambii genunchi, să fie „racolat” în toamna anului trecut de dr. Theodor Popa? „S-a dus la spital, la Racovița (la spitalul din Mioveni, n.red.) pentru o vizită ortopedică. L-a chemat la Câmpulung (la clinica Ortomed Vitalis, unde medicul Popa este asociat, conform declarației sale de interese – n.r.) și pentru două injecții cu acid hialuronic, care n-au avut niciun efect, i-a luat 24 de milioane lei vechi. Când soțul meu a ajuns la Câmpulung și l-a văzut (pe dr. Theodor Popa – n.r.) i-a spus: «Dar pe dvs. vă cunosc, v-am văzut la spital…» Iar el i-a răspuns: «Eee, da, sunt și eu pe aici». Din ce mi-a povestit soțul, și medicamentele pe care i le-a dat la început se găseau doar la o farmacie aflată vizavi de spitalul din Racovița. Ceea ce îți recomanda el nu găseai decât în acea farmacie. Aici am ajuns. În România, medicii își vânează, practic, clienții. Ei fac, practic, un comerț. În Italia sunt încă multe facilități…” – ne-a spus doamna C.R.

„Dacă ești în spital, lucrează în spital, doctore, că ai făcut un jurământ, al lui Hipocrate”

Ce s-a întâmplat mai departe? Conform declarațiilor doamnei, medicul i-a spus soțului ei că „în cazul în care nu aveau efect injecțiile cu acid hialuronic, el trebuia să facă operația și că operația trebuia plătită. I-a spus despre 100 de milioane lei vechi. Eu i-am zis că e imposibil, cu toate contribuțiile pe care le plătește cu asigurările de sănătate, pe lună, cu toți banii pe care îi dă. Și a zis că nu mai este… Că trebuia să-i dai lui această sumă de bani. Să-i verse într-un cont”.
Ca și la primul pacient despre care am relatat, nici în acest caz injecțiiile cu acid hialuronic, efectuate în luna septembrie, nu și-au făcut efectul, dar omul n-a mai făcut operația, dat fiind suma mare ce i-a fost cerută. Deși conducerea Spitalului Mioveni susține că protezarea respectivă este gratuită. „Ei spun asta pentru publicitate. Problema noastră, a românilor, e că nu mai avem curajul… Ne-am lăsat târâți în noroi, în această mizerie, cel puțin în școli, în sănătate; este praf totul. Mi-e milă de ce văd și de ceea ce citesc că se întâmplă în România. Nu văd cum ați putea face dvs. dreptate într-un astfel de sistem. Eu vă urez tot binele… Cine le dă dreptul să lucreze în spital și apoi să-și facă aceste clinici private? De ce nu dau o lege? Păi, dacă ești în spital, lucrează în spital, doctore, că ai făcut un jurământ, al lui Hipocrate; nu mai are niciun sens acel jurământ pentru medici!” – a conchis indignată soția pacientului din Mioveni.

Citește și Scandal! La Spitalul Mioveni, o proteză gratuită costă… 77 milioane lei vechi!

Dr. Theodor Popa: „Nu le-a cerut nimeni niciun ban, nimic”

În replică, medicul incriminat, Theodor Popa, a reacționat de această dată, spunând că nicio intervenție ortopedică la șold și la genunchi făcută la Spitalul Mioveni după data de 1 septembrie 2024 nu a fost plătită de pacienți.
„În primul rând eu nu mă ocup să comercializez niciun fel de implant. Ca să faci intervenție ortopedică ai nevoie de implanturi. Ai nevoie să pui ceva. Aceste implanturi, dacă nu sunt furnizate de către spital, Casa Națională de Asigurări, pe formularul de endoprotezare, pe care-l puteți descărca de pe internet, veți vedea că există o opțiune numită «plată pacient». Pacientul ia legătura cu o firmă de protezare și se interesează de costuri. I se comunică costurile și se emite factură pe persoana respectivă. Începând cu septembrie 2024, proteza de șold și proteza de genunchi e suportată de spital. Toate intervențiile sunt făcute decontat. Până la acea dată nu au fost suportate de spital și nici de Casa de Asigurări. După 1 septembrie 2024 nu a fost nicio discuție cu niciun pacient că trebuie să-și achiziționeze implantul” – ne-a spus dr. Theodor Popa, deși ambii pacienți la care facem referire susțin contrariul. Anume, că li s-au cerut bani pentru proteze după această dată și, prin urmare, nu au mai făcut operațiile.
„Sunt liste pe care le are spitalul cu toți pacienții programați și operați, care au avut seturi de analize făcute decontat, în regimul pe care l-au dorit ei, prin medicul de familie sau în spital. Nu le-a cerut nimeni niciun ban, nimic. Așa ceva nu există. Oricine poate arunca cu noroi în medicii care-și fac treaba. Eu sunt un medic care-mi fac treaba” – a spus doctorul Popa.

„Sunt vorbe urâte, făcute să-mi strice imaginea”

Ce părere are acest medic despre acuzele că vânează clienți din spital pentru a-i trata în clinica particulară la care este asociat? „Partea de proceduri pe care Casa de Asigurări nu le decontează… Acidul hialuronic nu e decontat în niciun spital. Pacientul are varianta să ia de unde consideră un acid hialuronic; se comercializează și în regim de farmacie anumite produse sau de anumite firme medicale. Firma mea este cu activitate de specialitate. Orice medic din România are o firmă prin care prestează servicii, în care este asociat, cum ați scris dvs acolo. Da, sunt asociat în firma mea cu care prestez servicii ca orice alt medic. Nu e absolut nimic în neregulă. Pacientul are opțiunea să își achiziționeze substanța respectivă, și este făcută în spital – conducerea a afișat, pe ușa ambulatoriului, vizibile, niște costuri pentru procedurile extra – sau să vină în regim privat. Nu i-a obligat nimeni.

Au semnat consimțământ și au fost informați că în stadiile avansate de boală anumite proceduri din ăstea minim invazive au efect limitat. Adică pacientului, când îți vine prima dată pe ușă, îi explici: «Domnule, sunteți într-un stadiu avansat; ați avea nevoie de o intervenție definitivă, respectiv de o proteză totală». Anumiți pacienți întreabă dacă mai există altă variantă. Le explic că există o variantă de ungere articulară, dar că în cazul celor în stadiu avansat efectele sunt limitate și că nu o să fie un tratament definitiv. Pacientul își asumă, apoi spune că nu a fost niciun efect. Oamenii de bună credință înțeleg, alții vor să… Nu am condiționat la cineva actul medical în vreun fel. Asta e corect să se spună. Asta e marea problemă în România, că se condiționează actul medical în anumite situații, să spunem. Dar în Spitalul Mioveni vă garantez că nu se întâmplă așa ceva. Puteți să luați toți pacienții mei operați de când am venit aici, cred că din 2022, și veți vedea că nu au fost condiționați în niciun fel. Sunt un om căruia îi place meseria. Sunt tânăr, îmi place să operez, operez bine. Nemulțumiți vor exista tot timpul. Sunt vorbe urâte, făcute să-mi strice imaginea” – ne-a spus dr. Theodor Popa.
I-am repetat d-lui doctor că lucrurile nu stau așa, cel puțin în cazul celor doi pacienți care au reclamat că au fost puși să plătească, după 1 septembrie, intervenții ortopedice gratuite. Vom urmări în continuare subiectul.

Citește și Final de proces în cazul poliţistului local omorât de un tânăr în staţia de autobuz de la „Brătianu”

Citește și Doi turci stabiliţi ilegal la Căteasca, capii mafiei de droguri din România, condamnaţi înainte de Crăciun

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită