Web Analytics

Se repetă un nou caz ”Selecta”? ADI Servsal a dat în judecată CL Piteşti şi le cere consilierilor să se abţină până la judecarea procesului

de | 16.07.2020 13:22 | Dezvăluiri

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeș a dat în judecată Consiliul Local Pitești, iar litigiul este pe rolul instanței. Mai mult, ADI SERVSAL a trimis de curând și o informare membrilor Consiliului Local Pitești, în care le solicită acestora să se abțină de la adoptarea oricăror alte acte administrative privind delegarea directă a gestiunii serviciului de colectare și transport a deșeurilor municipale până la soluționarea pe cale juridică a litigiului. Logic și corect.

Primăria Pitești poate să iasă din asociere, dar are și obligații, că la mijloc sunt bani europeni

Practic, CL Pitești dorește să iasă din această asociere, iar ADI Servsal a contestat HCL nr. 40/28.01.2020 și a formulat acțiune în contencios administrativ, înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș sub nr. de dosar 2579/109/2020, având ca prim termen de judecată 21 septembrie 2020, prin care a solicitat anularea în parte a hotărârii atacate.
Istoric vorbind, ADI Servsal fost înființată în anul 2009, prin asocierea tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Argeș, inclusiv Consiliul Județean Argeș, în vederea gestionării în comun a serviciilor de salubrizare la nivel județean și implementării proiectului cu finanțare europeană (ISPA și POS MEDIU) „Managementul integrat al deșeurilor solide în județul Argeș”. În vederea obținerii finanțării europene pentru efectuarea investițiilor necesare desfășurării acestui proiect, Consiliul Județean Argeș, împreună cu celelalte u.a.t.-uri din județ (inclusiv Municipiul Pitești), au adoptat și semnat un document de poziție, intitulat „Acord de asociere”, având o durată de 30 de ani.
Ca să rezumăm, Consiliul Local Pitești vrea să iasă din această asociere, iar ADI Servsal cere instanței să tranșeze litigiul, mai ales că la mijloc sunt niște obligații ce derivă dintr-un memorandum de finanțare semnat între Comisia Europeană și Guvernul României. Până la primul termen al litigiului, de pe 21 septembrie a.c, ADI Servsal a transmis o informare către membrii CL Pitești prin care aceștia să ia decizii în cunoștință de cauză.

ADI Servsal: „Consilerii locali nu au avut la dispoziție toate informațiile, fiind, practic, induși în eroare”

Cităm din informare: ”(…) apreciem că în analiza proiectului HCL Pitești nr. 40/28.01.2020 consilerii locali nu au avut la dispoziție toate informațiile necesare adoptării unei hotărâri oportune și legale, fiind, practic, induși în eroare de Studiul de oportunitate prezentat, studiu incomplet și nelegal.
În egală măsură, ANRSC a emis un punct de vedere subiectiv la solicitarea Primăriei Municipiului Pitești, fără a avea la dispoziție toate documentele din care să rezulte obligațiile asumate de Municipiul Pitești raportat la contractul de finanțare al proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Argeș.
Având în vedere cele expuse anterior, implicațiile de natură financiară imputabile UAT Pitești ca urmare a încălcării prevederilor Memorandumului de finanțare, respectiv a celor două documente de poziție – Acorduri de asociere din 2005 și 2011, vă solicităm să vă abțineți de la adoptarea oricăror alte acte administrative privind delegarea directă a gestiunii serviciului de colectare și transport a deșeurilor municipale în Municipiul Pitești și să analizați și să aprobați prelungirea contractului actual pentru o perioadă de maximum 2 ani, în vederea asigurării continuității serviciului până la finalizarea litigiului aflat pe rol și a procedurii de atribuire, conform solicitării transmise de către ADI SERVSAL Argeș”.

Gabriel Moiceanu: ”Hotărârea CL nu respectă cele două memorandumuri de finanţare asumate de municipiul Piteşti”

Cum a răspuns Gabriel Moiceanu (foto), directorul ADI Servsal, întrebării noastre despre acest litigiu? ”Din punctul nostru de vedere, hotărârea de CL nu respectă cele două memorandumuri de finanțare asumate de municipiu alături de celelalte UAT-uri din Argeș pentru finanțarea managementului proiectului integrat al deșeurilor. Am trimis în acest sens o informare completă către Consiliul Local Pitești și alte comentarii nu am de făcut”.

Dragi consilieri locali, vă mai amintiţi de Tudor Pendiuc şi ”Afacerea Selecta”?

Important să ne reamintim că, în urmă cu mai bine de un deceniu, tot pentru niște obligații nerespectate în cadrul unui program cu finanțare europeană, Primăria Pitești, condusă atunci de Tudor Pendiuc, a trebuit să returneze UE peste 400.000 euro. Iar consilierii locali au scăpat atunci la mustață de răspundere penală, deoarece primarul s-a spălat pe mâini, trecând plata acestei pagube din bugetul public al municipiului Pitești, prin votul consilierilor. E vorba de așa-numita ”Afacere Selecta”, pe marginea căreia a curs multă cerneală în paginile ziarelor argeșene.
Marian Staicu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii