Web Analytics

Se reia judecata în Dosarul şcolilor

de | 24.04.2014 08:11 | Dezvăluiri

La mai puţin de o lună de la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a trimite cauza spre rejudecare, procesul privind utilizarea fondurilor europene pentru reabilitarea unor şcoli afectate de inundaţiile din anul 2005 a intrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Cauza va fi instrumentată pentru prima dată chiar astăzi, în ziua sărbătoririi Purtătorului de Biruinţă, Sfântul Gheorghe.
Dosarul şcolilor a ajuns deja la un flux de şase instanţe, instrumentarea acestuia pe fond şi în apel soldându-se cu hotărâri de condamnare pentru unii sau toţi cei 11 inculpaţi printre care se află Constantin Nicolescu, Călin Andrei, Grigore Dobre, Gheorghe Nicuţ, dar şi „surpriza” Cornel Penescu (după cum am mai precizat, acesta pare să fie din alt film). Totul s-a schimbat la instanţa supremă, pe 21 martie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispunând, după admiterea recursurilor inculpaţilor, trimiterea spre rejudecare a dosarului către Curtea de Apel Bucureşti. Astfel s-a revenit la situaţia de după pronunţarea sentinţei de către Tribunalul Bucureşti, atunci când Nicolescu şi Penescu au fost condamnaţi la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar ceilalţi nouă acuzaţi au fost achitaţi.
În faza rejudecării deja s-a trecut peste câteva acte procedurale. Pe 4 aprilie, s-a constatat incompatibilitatea judecătorilor Vasile Băjan şi Niculae Stan în soluţionarea dosarului, cei doi magistraţi formulând cereri de abţinere. Ulterior cauza a fost repartizată aleatoriu, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 23 aprilie 2014, la Curtea de Apel Bucureşti.
Nouă dintre persoanele inculpate sunt acuzate de săvârşirea infracţiunilor de folosire şi prezentare de documente ori declaraţii false sau inexacte pentru obţinerea de nedrept de fonduri europene (astfel au fost reabilitate patru instituţii de învăţământ din Câmpulung, Curtea de Argeş şi Budeasa), alte trei fiind judecate pentru dare, luare de mită şi abuz în serviciu, Nicolescu fiind cel aflat sub dublă incriminare.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii