Web Analytics

Se poate şi altfel! Primari argeşeni care n-au sărit calul la mărirea salariilor

de | 14.02.2018 17:48 | Economie

12 Ion GeorgescuE de notorietate faptul că după ce de anul trecut legea permite administrațiilor publice locale să mărescă fără limite salariile propriilor angajați de la primar la portar, în vara lui 2017 multe primării din țară s-au grăbit să mărească atât de mult lefurile încât nu numai că au golit instantaneu fondul de salarii și nu mai au cu ce le plăti, dar nu-și mai permit nici măcar să deschidă robinetul de apă rece de la toaleta instituției. Pornind de la această realitate pur românească am încercat să aflăm cum stau lucrurile în câteva din localitățile argeșene.

Ion Georgescu, Mioveni: „Am mărit cu 31%, dar colegii sunt tot supăraţi”

Având Dacia în ograda sa, te-ai aștepta ca la Primăria Mioveni să se fi înregistrat cel puțin o triplare a salariilor dar, potrivit primarului Ion Georgescu, lucrurile s-au făcut în stil ponderat, chiar dacă asta a nemulțumit pe unii funcționari. „Anul trecut în vară am mărit cu 31% brut, iar acum au apărut modificările legate de majorarea salariului minim pe economie și a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. E drept că unii colegi s-au supărat că n-a fost mai mult, dar eu cred că așa e cel mai bine. Și dacă tot s-au supărat, le-am promis că în funcție de cum vom sta cu colectarea din diverse surse, numai din amenzi avem de recuperat 20 de miliarde (n.r. lei vechi), vom mai sta de vorbă la vară și, dacă se va putea, poate mai adăugăm un 5% – 10% brut. Până la au urmă au înțeles pentru că sunt oameni echilibrați. Le-am spus că e mai bine să luăm mai puțin și să luăm mereu decât să luăm mult dintr-o dată și apoi să plecăm acasă”, ne-a declarat primarul Mioveniului.

Ion Dumitru, Albota: „Mie mi-e frică de Curtea de Conturi”

12 DuceleDucele de Albota este pragmatic ca de obicei: „Am mărit cu 20%, atât. Și eu consider că e și suficient, și foarte bine. Eu am și atras atenția colegilor și pe Facebook, și de câte ori am avut ocazia, să se uite bine în lege și să nu se lase influențați de subalterni, de secretari, de contabili șefi că nu e bine, vine Curtea de Conturi peste ei și nu e bine. Mie nu mi-e frică de nimeni, nici de DNA, nici de nimeni, mie mi-e frică de Curtea de Conturi că nu-mi dă descărcare de gestiune și am încurcat-o. Alții n-au înțeles asta. Sunt comune care nu numai că au mărit salariile mult dar au și angajat în neștire, nu vă dau nume, că sunt colegii mei. Eu am bani la primărie și n-am decât 14 angajați la 5000 de locuitori și e suficient, iar ei n-au un leu, au 2000-2200 de locuitori și au angajat 23-24 de oameni. Păi, ce faci, băi frate, acolo, nu ți-e frică? Știți ce fac ei? Vin la mine să-i ajut prin Asociația Comunelor să ia bani din fondul de dezvoltare și investiții și să-i mute în fondul de salarii, doar că de acolo se scot banii cu bon de casă și dacă la sfârșitul anului nu ești în regulă, nu e bine. Eu p-ăștia i-aș trimite acasă, du-te, băi frate, acasă că nu ești bun!”

Bebe Ivan, Băbana: „N-am mărit nimic pentru că n-am bani, dar avem salarii bune”

„Nu, n-am mărit deloc salariile pentru că nu am bani. Nu s-au strâmbat colegii, au dat doar din nas dar au înțeles. Am 6 posturi libere pe care nu pot să le ocup nu pentru că n-am nevoie de ele, ci pentru că nu am bani să le plătesc. Am distribuit din atribuțiile acestor posturi neocupate angajaților existenți și ei au înțeles că muncesc mai mult, dar au de muncă. Dacă măream salariile și mai și angajam nu că afectam fondul de salarii, îl aruncam în aer. Și vă mai spun ce le-am spus și celor din primărie, să fim mulțumiți că avem salarii bune, fiică-mea lucrează la un privat și vine acasă cu 1.400 de lei”, a spus pentru Jurnalul de Argeș, Bebe Ivan, primarul comunei Băbana.

Gheorghe Stancu, Bascov: „S-au mărit decent, nu ne-am aruncat”

„Da, s-au mărit salariile și la noi, dar nu în mod exagerat, nu ne-am aruncat. Am stat de vorbă și cu sindicatul și am stabilit o grilă și un coeficient de ierarhizare raportat la salariul minim pe economie pentru fiecare în parte, iar la acestea s-au adăugat sporurile aferente. Deci nu s-a exagerat și suntem bine din toate punctele de vedere. Și vă mai spun ceva, pentru aceste măriri salariale nu am mărit taxele și impozitele locale pentru populație, la Pitești s-au mărit, la noi, nu. N-am mărit taxele pentru că e mai bine să luăm puțin de la foarte mulți decât mult de la foarte puțini, dar vom urmări mai atent colectarea din alte surse”, este de părere Gheorghe Stancu, primarul din Bascov.

Dumitru Voicu, Micești: „La mine acum au cel puțin dublu”

Un alt primar cu vechime în Argeș, Dumitru Voicu de la Micești, ne-a declarat: „Eu anul trecut, în baza unei hotărâri a Înaltei Curți de Justiție și Casație, mărisem deja salariile din februarie, și peste această mărire a venit cea din vară. Așadar, am aplicat coeficienții de ierarhizare peste acea mărire și acum la mine toți au cel puțin dublu în mână față decembrie 2016, la doar un an și un pic distanță. Bineînțeles că au fost și 2-3 poziții nemulțumite, dar altfel nu se poate. Oricum eu îi evaluez, i-am evaluat și pentru anul trecut și la vreo 6-7 le-am dat chiar note de 1, 2 și alea cu indulgență. Dar știți că acum au început să-și facă treaba și să-și merite banii?”

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii