Dintre cele 207.388 de candidaturi depuse pentru alegerile locale din 9 iunie, în întreaga țară, 6.597 au fost înregistrate în județul Argeș. Ținând cont de faptul că un cetățean poate candida atât pentru funcția de primar, cât și pentru cea de președinte de consiliu județean, pentru un mandat de consilier local și pentru unul de consilier județean, numărul argeșenilor care candidează în acest an este de peste șase mii.
Sub zece candidați pentru primării
Față de anterioarele scrutine electorale destinate alegerii autorităților administrației publice locale, la cel din 2024 nu sunt localități în care să existe mai mult de zece candidați pentru funcția de primar. De fapt, numărul maxim înregistrat este 8, așa cum este cazul în municipiul Curtea de Argeș și în comuna Vedea. Detaliat, pentru un mandat de primar sunt 6 candidați la Pitești, 7 la Câmpulung, 8 la Curtea de Argeș (cu precizarea că aici sunt separate candidaturile pentru USR, PMP și Forța Dreptei, nu există candidat unic sub umbrela Alianței Dreapta Unită), 5 la Costești, 5 la Mioveni, 5 la Ștefănești și 4 la Topoloveni.
La comune regula este aceea a existenței a 3-4 candidați pentru funcția de primar. Dar sunt 8 la Vedea și câte șapte pentru primăriile Bascov, Buzoești și Dobrești. Și sunt cazuri și de câte doi pretendenți, de regulă aparținând PSD și PNL. Iar 12 cetățeni vor să cucerească primăriile ca independenți. Sunt cazurile localităților Arefu, Beleți-Negrești, Cocu, Corbeni, Davidești, Dâmbovicioara (aici independentul are un singur contracandidat, pe reprezentantul PSD), Dârmănești, Dragoslavele (este cazul unui fost primar PSD, Gheorghe Mihai Tarbă), Godeni, Leordeni, Mihăești și Vedea.
Citește și Șeful AEP: Cel mai bătrân candidat la alegerile locale are 100 de ani, iar cel mai tânăr 23 de ani
Peste cinci mii de candidați pentru consiliile locale
Cele mai multe candidaturi au fost înregistrate pentru consiliile locale. Pe liste complete sau incomplete se regăsesc 5.955 de candidați, cu regula că pretendentul la primărie deschide lista pentru consiliu. Cei mai mulți reprezintă formațiunile politice PSD, PNL, Alianța Dreapta Unită (sau variantele single USR, PMP și Forța Dreptei), AUR, SOS România, PUSL, Partida Romilor și Pro România. Dar sunt și prezențe mai puțin cunoscute pe plan politic, acestea fiind Partidul Reînnoim Proiectul European al României (Vedea), Partidul Mișcarea România Suverană (Pitești, Curtea de Argeș, Mușătești, Dobrești, Buzoești, Bogați, Berevoești – fostul primar Gigi-Fănel Proca), Partidul Uniunea Geto-Dacilor (Dragoslavele, Dâmbovicioara), Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache (Dragoslavele), Partidul Satului Românesc (Brăduleț), și Partidul Alternativa Dreaptă (Câmpulung).
Sute de candidaturi la Consiliul Județean
Își doresc președinția Consiliului Județean Argeș șapte candidați. Și sunt tot atâtea liste de candidaturi depuse pentru mandatele de consilieri locali. Liste complete cu 43 de poziții au depus PSD, AUR, PNL, PUSL, Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), iar incomplete le au Partidul Mișcarea România Suverană (19 candidați), SOS România (17 candidați pe listă).
Peste 500 de secții de votare
Potrivit registrului actualizat al secțiilor de votare, la nivelul județului nostru vor fi amenajate 526 de secții, din totalul național de 18.955. Și tot în Argeș funcționează 103 birouri electorale de circumscripție, unul la nivel de județ, celelelate fiind municipale, orășenești și comunale.
Cătălin Ioan Butoiu
Salutări,este necesar a găsi pe buletin opțiunea: NU VOTEZ și buletinele înseriate.Calitatea hârtiei de votare este inferioară deci este necesar detalii despre costurile raport/calitate/