Ochelarii de soare îți protejează ochii de razele ultraviolete (UV), reduc oboseala ochilor și te protejează de resturile de praf din aer și de alte pericole. Găsirea perechii potrivite este esențială pentru confortul tău, fie că mergi cu mașina la serviciu sau că urci un munte.
Nu toți ochelarii de pe piață blochează 100% lumina ultravioletă. Informațiile privind protecția UV ar trebui să fie tipărite pe eticheta de preț a oricăror ochelari pe care-i cumperi, indiferent de unde îi achiziționezi. Dacă nu găsești aceste informații, caută o altă pereche.
Tipuri de ochelari de soare
Ochelari casual: Cei mai buni pentru utilizarea de zi cu zi și activități recreative de bază, ochelarii casual fac o treabă excelentă de a-ți proteja ochii de soare în timp ce conduci la serviciu și te plimbi prin oraș. Ochelarii casual nu sunt de obicei proiectați pentru a face față intensității sporturilor de acțiune. Aici intră majoritatea ochelarilor Ray-Ban.
Ochelari sport: Creați pentru activități precum alergarea, drumeții și ciclism, oferă o greutate redusă și o potrivire excelentă pentru aventuri. Materialele calitative pentru rame și lentile sunt mai rezistente la impact și mai flexibile. Ochelarii sport au, în mod obișnuit, tampoane pentru nas și capete pentru tâmple, o caracteristică care ajută la menținerea ramelor la locul lor chiar și atunci când transpiri. Unii ochelari sport includ lentile interschimbabile, astfel încât să poți face ajustări pentru diferite condiții de lumină.
Ochelari pentru iarnă: ochelarii de iarnă sunt concepuți pentru a-ți proteja ochii de lumina intensă la altitudini mari și de lumina soarelui care se reflectă în zăpadă. Adesea, ei au extensii pentru a împiedica intrarea luminii pe laterale.
Citește și Proiect inovativ în pomicultură. Cum arată și ce face ROBO-fermierul
Caracteristici ale lentilelor pentru ochelari de soare
Lentile polarizate: Lentilele polarizate reduc substanțial strălucirea. Polarizarea este o caracteristică excelentă dacă îți plac sporturile nautice sau ești deosebit de sensibil la strălucire. În unele cazuri, lentilele polarizate reacționează cu nuanțele de pe parbriz, creând puncte moarte și diminuând vizibilitatea citirilor LCD. Dacă se întâmplă acest lucru, ia în considerare lentilele cu oglindă ca o alternativă de reducere a strălucirii.
Lentile fotocromatice: Lentilele fotocromatice se adaptează automat la intensitățile și condițiile de lumină în schimbare. Aceste lentile devin, de fapt, mai întunecate în zilele luminoase și mai luminoase când condițiile devin mai întunecate.
Câteva avertismente: procesul fotocromatic durează mai mult să funcționeze în condiții de frig și nu funcționează deloc atunci când conduci o mașină, deoarece razele UVB nu pătrund prin parbriz.
Lentile interschimbabile: Unele stiluri de ochelari vin cu lentile interschimbabile (detașabile) de diferite culori. Aceste sisteme cu lentile multiple îți permit să îți adaptezi protecția ochilor în funcție de activitățile și condițiile în care te afli. Ia în considerare această opțiune dacă ai nevoie de performanță fiabilă într-o mare varietate de situații.
Citește și S-a stabilit data oficială pentru Black Friday 2024 în România
Transmiterea luminii vizibile
Cantitatea de lumină care ajunge la ochi prin lentile se numește transmisie vizibilă a luminii (TVL). Măsurat ca procent (și enumerat în specificațiile produsului), TVL este afectat de culoarea și grosimea lentilelor, de materialul din care sunt fabricate și de straturile pe care le au.
Iată câteva recomandări generale pentru alegerea ochelarilor pe baza procentelor TVL:
0-19%: Ideal pentru condiții luminoase și însorite.
20-40%: Bun pentru uz universal.
40+%: Cel mai bun pentru cer înnorat și lumină scăzută.
80-90+%: Lentile practic clare pentru condiții foarte slabe și de noapte.
Culorile lentilelor pentru ochelari de soare
Culorile lentilelor afectează cât de multă lumină vizibilă ajunge la ochi, cât de bine vezi alte culori și cât de bine vezi contrastele.
Culorile închise sunt ideale pentru utilizarea de zi cu zi și pentru majoritatea activităților în aer liber. Nuanțele mai închise sunt destinate în primul rând să reducă strălucirea și să reducă oboseala ochilor în condiții moderate până la luminoase. Lentilele gri și verzi nu vor distorsiona culorile, în timp ce lentilele maro pot provoca distorsiuni minore.
Culori deschise excelează în condiții de lumină moderată până la scăzută. Sunt grozave pentru schi, snowboard și alte sporturi de zăpadă.
0 Comentarii