Web Analytics
scris duminică, 30.06.2024

Schimb de preoți prizonieri între Rusia şi Ucraina

Autoritățile din Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă, 29 iunie, că au efectuat un nou schimb de prizonieri. Dacă de obicei schimburile vizează militari din cele două armate căzuți prizonieri în timpul războiului, ultima operațiune a implicat preoți, a anunțat AFP.

Schimb de preoți prizonieri între Rusia şi Ucraina

Anunțul privind schimbul de preoți a fost făcut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Este vorba despre doi preoţi greco-catolici ucraineni luaţi prizonieri în oraşul Berdiansk ocupat de trupele ruse. Aceștia au ajuns în Ucraina în urma negocierilor mediate de reprezentanții Vaticanului. „Bogdan Gueleta şi Ivan Leviţky au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în Berdiansk, în parohia Naşterea Fecioarei Maria a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina”, a declarat Zelenski, adăugând că aceşti doi preoţi au fost luaţi prizonieri de Rusia în noiembrie 2022.

Și rușii au anunţat că un înalt reprezentant al clerului ortodox ucrainean, mitropolitul Ionafan, a fost predat Moscovei împreună cu alţi doi preoţi. Mitropolitul Ionafan a fost condamnat în august 2023 la cinci ani de închisoare în Ucraina, fiind acuzat că a încurajat invazia rusă.

Citește și: Un medic militar a recunoscut la DNA că a luat mită de 29 de ori

Biserica Ortodoxă Ucraineană, apropiată Patriarhiei Moscovei, se află sub presiunea autorităţilor de la Kiev. Asta deşi instituția ucraineană a rupt legăturile cu Rusia după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi patriarhul rus Kirill au susţinut invazia rusă în Ucraina. În Ucraina există suspiciunea că legăturile au fost rupte doar formal și că reprezentanții bisericii sunt în continuare fideli Moscovei.  

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită