Web Analytics
scris joi, 27.04.2023

Scene din viaţa culturală piteşteană (24)

Lansarea colecției de autor „Dar din dar” a lui Calinic Argeșeanul, ce a avut loc la Biblioteca Județeană Argeș la 2 octombrie 2017. Proiectul editorial e urieșesc, pe măsura operei vaste a lui Calinic Arhiepiscopul, cu acel prilej fiind prezentate 10 noi volume tipărite la Editura Eparhiei în limbile română, engleză și franceză, fiecare de către un alt vorbitor (academicianul Gh. Păun, Cristian Cocea, Dumitru Augustin Doman, Ion Popescu, Mihai Golescu, Mihai Sachelarie ș.a.). Printre acestea, și „Minunea de a fi”.

Scene din viaţa culturală piteşteană (24)

Fără a oferi vreo definiție a ceea ce înseamnă conceptul teologic de „minune” (și nu poate fi decât o manifestare plenară și în act a lui Dumnezeu), cărturarul și teologul Calinic demonstrează că toată viața noastră e făcută din minuni: minunea de a te naște, minunea de a fi sănătos, minunea de a crește, minunea de a gândi, minunea de a alege drumul în viață, minunea de a te ruga, minunea de a crede, minunea de a fi ortodox, minunea de a spera, minunea de a iubi, minunea de a fi om de treabă sau om curajos, minunea de a te căsători, minunea de a fi monah, minunea de a răbda, minunea de a mărturisi cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu, minunea Învierii ș.a.m.d.

Este o carte-testament, plină de adevăruri simple și de mărturisiri ultime, o veritabilă spovedanie a acestui monah membru al Uniunii Scriitorilor din România care ar trebui să-și semneze cărțile nu Calinic Arhiepiscopul sau Argeșeanul, ci Calinic Mărturisitorul.

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (23)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (22)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...