Web Analytics
scris joi, 17.07.2025

Scene din viaţa culturală piteşteană (135)

Din 1971 și câte decenii a mai trăit, profesorul de limba și literatura română Vasile R. Fălcescu organiza, anual, la Teiu, în luna mai, o sesiune științifică la care participau mari cărturari ai țării, dedicată aniversării criticului literar și poetului Vladimir Streinu, academician post-mortem.

Scene din viaţa culturală piteşteană (135)

Așa au ajuns, în mai multe rânduri, la Teiu, la Casa memorială „Vladimir Streinu”, Șerban Cioculescu, Eugen Simion, Al. Piru, Dim. Păcuraru, George Muntean, Elena și Ileana Iordache, Henri Zalis, ori prim-secretarul Gh. Năstase.
Cel mai des a fost fostul președinte al Academiei Române, criticul și istoricul literar Eugen Simion. Ultima dată la 30 mai 2015, la inițiativa publicistei și traducătoarei Marilena Lică-Mașala. Firește, nu au lipsit prefectul (Mihail Oprescu), primarul (Florin Dumitru), cadre didactice locale, teieni de rând.

În instantaneu, la casa memorială, acad. Eugen Simion, Marilena Lică-Mașala și Filofteia Pally (pe atunci director general al Muzeului Golești). Eugen Simion se întreținea cu poetul Aurel Simion și cu criticii Bianca Burța-Cernat și Paul Cernat (care nu apar în acest cadru).
La Teiu, la 30 mai 2015, Eugen Simion a promis două lucruri. 1) Că va organiza, prin Academie, Concursul național „Vladimir Streinu” (încă nu s-a ținut), și 2) că va publica în colecția de lux „Pléiade” a Academiei toată opera streinistă. Primele două volume au apărut, dar alte două (îngrijite de vrăneșteanul Nicolae Mecu și de Oana Soare) așteaptă de patru ani publicarea, întârziată din lipsă de fonduri. Editura Academiei nu are, fiica lui Streinu s-a dus și ea, autoritățile argeșene nu au bani de cărți. Poate ne citește vreun mare om de afaceri piteștean…

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (134)

Citește și Scene din viaţa culturală piteşteană (133)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

La vânat de urs, adunaţi ca la urs

Sălbăticiunile sunt prezențe obișnuite în zona Muscel, departe fiind vremurile în care ursul de la Rucăr provoca un miting în anul 2019 sau când un...

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...