Web Analytics
scris joi, 09.01.2025

Scene din viaţa culturală piteşteană (108)

În fața Casei memoriale „Dinu Lipatti” de la Fundățeanca (satul Ciolcești, comuna Leordeni) tronează bustul genialului pianist și compozitor Dinu Lipatti. Cei ajunşi la un eveniment (rar) la conac îi acordă puțină atenție, trecând grăbiți. Dar el este o adevărată operă de artă, de o valoare inestimabilă, bust aflat în patrimoniul extrem de bogat al Muzeului Județean Argeș.

Scene din viaţa culturală piteşteană (108)

Bustul a fost realizat de către marele artist plastic Ion Irimescu și donat casei memoriale. Ion Irimescu (n. 27 februarie 1903 – d. 29 octombrie 2005) a fost un sculptor român, profesor și membru al Academiei Române. Nu ajungi în Academie decât dacă ai o operă însemnată în spate. La 27 februarie 2003, Academia Română îl sărbătorește cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani. Este al doilea artist român aflat în viață la sărbătorirea Centenarului său, după Cella Delavrancea.

Ion Irimescu a fost celebru din tinerețe. Ion Irimescu a povestist că, în cursul unei întrevederi cu Nicolae Ceaușescu, i-a prezentat acestuia intenția de a ridica la Fălticeni o statuie din bronz, în mărime naturală, a lui Mihail Sadoveanu, dar că nu are bronzul necesar turnării lucrării. Spre surprinderea sa, Ceaușescu i-a trimis „cadou” statuia lui Stalin care, după ce fusese dată jos de pe soclul din Piața Aviatorilor, a rămas depozitată într-un subsol al C.C. al P.C.R. Și astfel, Stalin s-a transformat în Sadoveanu, plămădit de Irimescu.
Nu știm din ce bronz a fost realizat Lipatti. Poate i-a mai rămas de la Sadoveanu!

Citește și Semnal editorial. „În numele poemului”

Citește și O scrisoare inedită. G. Călinescu l-a ajutat pe Vladimir Streinu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită