Web Analytics
scris joi, 07.11.2024

Scene din viaţa culturală piteşteană (102)

Gheorghe Iliescu-Călinești (născut la 14 iulie 1932, la Călinești, Argeș, decedat la 12 martie 2002) a fost unul dintre cei mai de seamă sculptori români, reprezentant al sculpturii avangardiste. Tatăl său a fost cioplitor în lemn, o lucrare a sa (troița) aflându-se în preajma intersecției DN7 cu strada Spitalului Călinești.

Scene din viaţa culturală piteşteană (102)

În imagine, Gheorghe Iliescu-Călinești șflefuind, la 20 iulie 2001, în cadrul primei ediții a Simpozionului internațional de sculptură de la Pitești (în Ștrand), lucrarea sa „Nodul generațiilor”.
Dintr-un bloc masiv de două tone de marmură, cu flexul și ciocanul, maestrul Iliescu-Călinești „a scos” această lucrare, evaluată la 200.000 lei. Sculptura „Nodul generațiilor” este amplasată în scuarul din fața Colegiului Național „I.C. Brătianu” din Pitești, fiind donată de autor Municipalității.
Criticul Petre Popescu-Gogan spunea că Gh. Iliescu-Călineşti „poate fi socotit un gânditor artist de tip emines­cian. Voieşte să ajungă la simboluri primordiale nu prin Eminescu, ci ca Eminescu, răscolind visător în suflet, visând răs­colitor, «săpând» eminescian”.

Citește și Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei critică Halloween-ul: „Trebuie să ai nervi de oțel”

Citește și Revista fostei Securităţi încuraja reportajul, povestirea şi schiţa!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită