Web Analytics
scris miercuri, 09.12.2020

Scandalul ”Termopane la o clădire monument istoric” / Spaţiul de triaj de la Primăria Câmpulung, prilej de acuze la adresa Elenei Lăsconi

Dovedirea faptului că Primăria Câmpulung nu este un imobil ferit de noul coronavirus, ba dimpotrivă, l-a determinat pe noul edil să instituie măsuri menite să confere siguranță spațiului. Nu se intră decât pe semnătură și nu se iese pe unde se intră. Deocamdată se măsoară temperatura corporală cu termometrul de mână, însă situația se va schimba și din acest punct de vedere. La intrarea în clădire va exista un termoscaner care va transmite datele unui computer. Dacă se va detecta o temperatură mare a celui care vrea să intre în Primărie, ușile de acces vor fi blocate automat. Iar de la aceste uși a apărut problema. O mare problemă, după cum susțin unele voci.

Scandalul ”Termopane la o clădire monument istoric” / Spaţiul de triaj de la Primăria Câmpulung, prilej de acuze la adresa Elenei Lăsconi

Pro și contra termopane la un imobil de patrimoniu, așa cum e clădirea Primăriei Câmpulung

Elena Lăsconi a decis ca spațiul de la intrarea în Primărie să fie izolat de holul imens al clădirii, care permite accesul la birouri. Astfel a apărut o ușă cu geamuri mari, marcate cu însemnele Câmpulungului, ușă care, în caz de neregulă, va împiedica accesul suspectului în imobil. Deja a apărut în spațiul izolat un aparat de ozonare care se activează automat la detectarea unei persoane.
Ușa s-a pliat perfect pe cadrul interior al imobilului, însă au apărut critici care vizează statutul de monument al clădirii. Fostă Prefectură a județului Muscel, actuala Primărie Câmpulung este găzduită de un imobil construit în anul 1934 și declarat monument istoric. Iar legislația nu este deloc permisivă cu intervenția asupra unei asemenea clădiri.
Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții încadrează în domeniul infracțional fapte precum executarea fără autorizație a oricăror lucrări la clădirile monumentale. Și Legea privind protejarea monumentelor istorice este drastică în această privință, specificând faptul că orice intervenție la un monument se face doar în anumite condiții și cu anumite avize. Doar că ce a făcut noul primar la Câmpulung este o ”modificare de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare”. Asta zice Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, instituind una dintre excepțiile de la regula menționată mai sus.

„Acolo a mai fost ușă”

Primarul Elena Lăsconi este ușor iritată când este întrebată de ”termopan”. ”Nu e termopan, e lemn. Am discutat problema la Cultură, acolo a mai fost ușă, așa că e OK!”, susține edilul Câmpulungului. Lăsconi accentuează faptul că noutatea de la intrarea în Primărie este menită să asigure siguranță din punct de vedere medical. Și a celor din interior, și a celor care vin din afară.
”Am amenajat un spațiu de triaj dotat cu aparat de ozon, termoscaner, dispenser cu soluție dezinfectantă care se folosește în sălile de chirurgie.
Vă așteptăm cu drag la Primărie! Vă reamintesc că puteți să vă programați la nr. de tel. 0248511034 și 0756998960 pentru a nu aștepta niciun minut pentru a vă rezolva problemele”, a transmis primarul.

Citește și USR-PLUS şi PNL conduc municipiul Câmpulung / Elena Lăsconi şi-a ales viceprimarul: pe profesorul liberal Zaharia

Citește și Calinic a dat jos uşile din termopan de la intrarea în mănăstire

Precedentul „Meşterul Manole şi-a tras termopane”

Pe de altă parte, e interesant de aminitit un alt caz celebru pe aceeași temă din Argeș. În urmă cu câțiva ani, „Jurnalul” a dezvăluit că la Mănăstirea Curtea de Argeș, monument de patrimoniu, s-au pus termopane la uși și ferestre. Și că lucrarea de un kitch grosolan a pus în pericol lăcașul Meșterului Manole de a fi declarat la un moment dat monument în patrimoniul UNESCO, așa cum autoritățile naționale și chiar arhiepiscopul Calinic au declarat că își doresc.
Până la urmă, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a admis că a greșit și a dat jos termopanele. Se va întâmpla la fel și în cazul clădirii monument a Primăriei Câmpulung?
Cătălin Ioan Butoiu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Încă o clanță pe care trebuie să o atingi pentru a ajunge în interior. Nu pare cea mai inteligentă soluție.

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită